VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Svijet14/07/2020

BANKSIJEVA SLIKA VRAĆENA FRANCUSKOJ

 

RIM, 14. JULA /SRNA/ - Italija je danas vratila Francuskoj ukradeno djelo britanskog umjetnika Banksija, koje je bilo nacrtano na vratima muzeja Bataklan u znak sjećanja na žrtve terorističkog napada u Parizu 2015. godine.

 

Italijanski tužilac zadužen za istragu Mišel Renzo rekao je francuskom ambasadoru da je značajno što je primopredaja djela izvršena na Dan pada Bastilje, s obzirom na potrebu nastavka borbe za sve slobode.

"Vrata nas podsjećaju na tragičan i potresan događaj i govore nam da ćemo uvijek morati da se borimo za slobodu", izjavio je Renzo na ceremoniji i Ambasadi Francuske, gdje je djelo izloženo na današnji praznik.

Francuski zvaničnici saopštili su prošle godine da je ukradeno Banksijevo djelo koje prikazuje osobu u žalosti i koje je bilo naslikano na jednim od vrata muzeja za izlazak u hitnim slučajevima.

Italijanske vlasti su prošle sedmice saopštile da su vrata pronađena na tavanu kuće u Abrucu u Italiji, podsjeća AP.

Francuski ambasador u Italiji Kristijan Maset rekao je da su vrata svjedok napada, ali i da su bila "put za bijeg".

"Mnogi su uspjeli da pobjegnu kroz ova vrata za izlazak u vanrednim situacijama. Zahvaljujući njima spaseno je mnogo ljudi", istakao je Maset.

U napadima 13. novembra poginulo je 130 ljudi, a jedan od napada izvršen je na muzičku halu Bataklan, gdje su islamistički ekstremisti ubili 90 ljudi.