VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Politika14/07/2020

KOŠARAC: BLOKADA BILA NEPOTREBNA

 

SOKOLAC, 14. JULA /SRNA/ - Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac smatra da je postupak blokade imenovanja na nekoliko važnih funkcija u zajedničkim institucijama BiH bio nepotreban jer je izborna volja građana Republike Srpske manifestovana pobjedom SNSD-a i koalicionih partnera.

 

Košarac vjeruje da su partneri iz Federacije BiH /FBiH/ svjesni institucionalnog kapaciteta i snage institucija Republike Srpske i njenog političkog predstavljanja i da se taj postupak više neće ponavljati.

On je napomenuo da to nije bila politika koja dolazi iz Republike Srpske, već politika zasnovana u FBiH i potrebi određenih političkih struktura da budu dominantne.

Prema njegovim riječima, usporavanje jačanja interesa Srpske bilo je vidljivo u prethodnom periodu, blokadom imenovanja određenih lica na vrlo odgovorne pozicije.

"Za nas to nije prihvatljivo, jer Republika Srpska ima svoj izborni proces, organe i institucije i predstavnike na zajedničkom nivou čija je primarna politička obaveza da zastupaju interese Srpske", rekao je Košarac novinarima na Sokocu, komentarišući današnju deblokadu imenovanja.

On je izrazio žaljenje što je potrošeno mnogo vremena na konstituisanje Savjeta ministara, jer su određene političke snage željele da bude minimizirana izborna volja građana.

Košarac je izrazio nadu da je period blokada prošlost i naglasio da sada treba pokušati nadoknaditi izgubljeno vrijeme.

Na današnjoj sjednici Savjeta ministara u Sarajevu za direktora Agencije za istrage i zaštitu BiH imenovan je Darko Ćulum, a za direktora Regulatorne agencije za komunikacije Draško Milinović.