VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Svijet15/07/2020

TURISTIČKA KATASTROFA - MEDITACIJE UMJESTO PROVODA

 

BERLIN, 15. JULA /SRNA/ - Pandemija virusa korona teško je pogodila Berlin, nezaposlenost je naglo povećana, a društveni život gotovo zamro, navodi "Dojče vele".

 

Umjesto barova i zabave, Berlinci sada posjećuju neke druge skupove.

"Meditancion" je naziv grupe koja spaja jogu, tehno ples i demonstraciju pod sloganom "Svi smo jednaki". Ovi "neohipiji" već su organizovali večernje zabave direktno pred Brandenburškom kapijom.

Ostatak berlinske omladine odlazi u velike parkove, gdje se mladi redovno okupljaju i plešu na prostranim livadama.

Policija često navraća, ali ih ostavlja na miru i samo povremeno upozorava na neophodnost održavanja rastojanja.

Neki klubovi su, ipak, otvoreni, ali samo djelimično. Samo oni sa dvorištem ili terasom smiju prodavati piće, ali je ples zabranjen.

Berlin kao "metropolu zabave" virus korona je teško pogodio. Loše stoji ekonomski - u junu je stopa nezaposlenosti povećana za 2,7 odsto, što je više nego u bilo kojoj drugoj njemačkoj saveznoj pokrajini.

Popunjenost hotela, koja je do pojave virusa bila između 80 i 90 odsto, trenutno iznosi 10 do 20 odsto.

Stanje je katastrofalno, upozorava Savez hotelijera i ugostitelja. Ni u jednom drugom njemačkom velikom gradu pad popunjenosti nije bio tako veliki.

Berlin u normalnim uslovima ima 150 miliona evra zarade koju ostvare 250 klubova i donesu tri miliona turista, a sada ugostitelji iz centra Berlina strahuju za svoju budućnost.

Oni očekuju pravi talas propadanja ugostiteljskih objekata u drugoj polovini godine.

U to se uklapa i vijest da su turističke avio-kompanije prepolovile broj svojih aviona u Berlinu.

Vlasnici klubova i restorana, te radnici iz oblasti kulture zahtijevaju poreske olakšice. Vodi ih strah za vlastitu egzistenciju i briga za urbani život u Berlinu.

Oni zahtijevaju od vlasti da dozvole više zabava na javnim trgovima, kao što je Aleksanderplac u središtu Berlina, navodi "Dojče vele".

Istovremeno, brojni Berlinci se protive zabavama zbog straha od zaraze, ali je prisutno i nezadovoljstvo zbog prevelikih turističkih sadržaja.

Oni smatraju da u Berlinu vlada "prejaka turistifikacija", odnosno da se "turizam zabave" previše uvukao u gradske kvartove.