VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Ekonomija16/07/2020

PRODUŽEN RAD FITOSANITARNIH INSPEKTORA

 

SARAJEVO, 16. JULA /SRNA/ - Nadležni organi Hrvatske informisali su ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Stašu Košarca da će fitosanitarni inspektori na graničnim prelazima Stara Gradiška i Nova Sela, prema odluci hrvatskog Državnog inspektorata, raditi produženo, a omogućen im je i rad subotom.

 

Na graničnim prelazima Stara Gradiška i Nova Sela vrši se promet bilja, biljnih proizvoda i druge robe koja podliježe nadzoru fitosanitarne inspekcije, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara.

U saopštenju se navodi da će odlukom Državnog inspektorata Hrvatske, radno vrijeme fitosanitarnih inspektora na ovim graničnim prelazima biti od ponedjeljka do petka od 7.00 do 19.00 časova, a subotom od 7.00 do 15.00 časova.

Košarac je izrazio zadovoljstvo što su urodili plodom napori da se riješi problem domaćih poljoprivrednih proizvođača iz BiH u vezi sa produženjem radnog vremena i dinamike rada fitosanitarnih inspektora na pomenutim graničnim prelazima.

"Ova odluka će uticati na smanjenje gužvi na granicama, a samim tim i omogućiti da domaći poljoprivredni proizvodi do krajnjeg kupca u zemljama EU mogu stići u kraćem vremenskom periodu i bez slabljenja kvaliteta", poručio je Košarac.

On je podsjetio da su u proteklom periodu realizovane brojne aktivnosti na rješavanju poteškoća sa kojima su bili suočeni domaći poljoprivredni proizvođači, te da su o njihovim problemima obaviješteni Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske, Ambasada Hrvatske u BiH, Ambasada BiH u Hrvatskoj i Misija BiH pri EU.

Spoljnotrgovinska komora BiH danas je izrazila zadovoljstvo i zahvalnost Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara za sprovedene aktivnosti koje će u narednom periodu olakšati izvoz svježeg voća i povrća iz BiH.

U saopštenju iz Spoljnotrgovinske komore BiH navodi se da je iz hrvatske Ambasade u BiH stiglo zvanično obavještenje o produžetku radnog vremana fitosanitarne inspekcije Hrvatske na graničnim prelazima Stara Gradiška i Nova Sela.