VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Politika16/07/2020

ZAHAROVA: RJEŠENjE ZA KOSMET U SKLADU SA REZOLUCIJOM 1244

 

BEOGRAD, 16. JULA /SRNA/ - Zvanična Moskva podržava napore predsjednika Srbije Aleksandra Vučića s ciljem pronalaženja rješenja za pitanje Kosova i Metohije i zalaže se za rješenje u skladu sa interesima Srbije, Rezolucijom 1244 i međunarodnim pravom, saopštila je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

 

"Mi podržavamo napore predsjednika Vučića koji su usmjereni na normalizaciju situacije, u okviru dijaloga Beograda i Prištine", rekla je Zaharova na redovnom brifingu za novinare.

Ona je podsjetila da EU kao posrednik u dijalogu Beograda i Prištine treba svoj posao da obavlja savjesno i da obezbijedi primjenu postojećih dogovora, a u prvom redu formiranje zajednice srpskih opština /ZSO/.

"Nažalost, konstatujemo da prištinske vlasti već sedam godina sabotiraju svoje obaveze kada je riječ o formiranju ZSO. Upravo iz tog ugla gledamo na obnavljanje dijaloga dvije strane, prvo u formatu video-konferencije 12. jula, a potom i direktan sastanak u Briselu koji se održava danas", rekla je Zaharova.

Ona je navela da je održavanje sastanka postalo moguće nakon što je Priština ukinula antisrpske diskriminacione carine koje su na snazi bile godinu i po dana.

Zaharova je naglasila da nema promjene pozicije Rusije po pitanju Kosova i Metohije, prenio je "Sputnjik".

"Zalažemo se za to da Beograd i Priština postignu rješenje koje će biti održivo i uzajamno prihvatljivo, a u skladu sa Rezolucijom 1244. To rješenje prije svega treba da bude u skladu sa međunarodnim pravom. Ono mora da dobije saglasnost Savjeta bezbjednosti UN i da uzme u obzir, prije svega, interese naroda Srbije", poručila je Zaharova.