VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Svijet23/07/2020

POVEĆANA RODNA NEJEDNAKOST U REDAKCIJAMA TOKOM PANDEMIJE

 

BRISEL, 23. JULA /SRNA/ - Rodna nejednakost u redakcijama novinskih agencija povećana je tokom pandemije virusa korona, pokazali su rezultati istraživanja Međunarodne federacije novinara /IFJ/.

 

Federacija je sprovela anketu među 558 novinara u 52 zemlje, a pokazalo se da je kriza izazvana kovidom-19 negativno uticala na plate žena, kao i na njihove odgovornosti na poslu, napredovanje i privatni život.

Kao rezultat krize, tri četvrtine ispitanika primijetilo je povećan nivo stresa, a polovina ispitanih žena primijetila je da je posao uticao na njihovo zdravlje, prije svega na probleme sa spavanjem.

"Mediji i sindikati moraju da učine dosta više u suočavanju sa rodnom nejednakošću i da uzmu u obzir usklađivanje rada i privatnog života u ova turbulentna vremena", izjavila je predsjedavajući Rodnom savjetu Federacije Marija Angeles Samperio.

Ona je rekla da je vrijeme da se odredi pravilna politika rada od kuće, osigura pružanje podrške ženama kao njegovateljima u porodici i da im se omogući pristojan posao i jednaka plata, javio je AP.

Federacija je pozvala medijske organizacije i sindikate širom svijeta da postave rodnu jednakost kao prioritet i da ženama poboljšaju uslove za rad.