VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Ekonomija29/07/2020

PENZIJE VEĆE ZA 2,8 ODSTO

 

SARAJEVO, 29. JULA /SRNA/ - Penzije u Federaciji BiH /FBiH/ biće povećane za 2,8 odsto, saopšteno je iz Vlade FBiH.

 

Na današnjoj sjednici, Vlada FBiH zadužila je Federalni zavod za penzijsko i invalidsko osiguranje /PIO/ da u skladu sa Zakonom o PIO, izvrši usklađivanje penzija u visini zbira 50 odsto procenta rasta potrošačkih cijena i 50 odsto procjene procenta rasta bruto domaćeg proizvoda u FBiH u prethodnoj godini.

Zavod je obavezan i da uskladi penzije za ovu godinu prijevremeno penzionisanoj boračkoj populaciji prema rastu indeksa potrošačkih cijena na godišnjem nivou u FBiH u prethodnoj godini, u iznosu od 0,6 odsto.

Federalnom zavodu PIO odobrava se da izvrši usklađivanje vrijednosti opšteg boda prema procentu rasta prosječne bruto plate u FBiH u prethodnoj godini, tako da će izračunata vrijednost opšteg boda za ovu godinu iznositi 15,15 KM.

Ovaj zaključak stupa na snagu 1. avgusta i ne odnosi se na vrijeme u kojem je trajalo stanje nesreće u FBiH.

Vlada FBiH utvrdila je da je izgradnja dionice auto-puta Mostar sjever-Mostar jug na Koridoru "Pet ce" u dužini od 15,4 kilometra od javnog interesa za Federaciju, kao i izgradnja dionice auto-puta tunel Prenj na istom koridoru u dužini od 12 kilometara.

Korisnik eksproprijacije nekretnina je preduzeće "Autoceste FBiH", kojem je naloženo da pokrene postupke u vezi sa obje dionice, a ovo preduzeće obezbijediće i sredstva za realizaciju ovih odluka u skladu sa Trogodišnjim planom poslovanja za period 2019-2021. godine.

Federalna Vlada dala je saglasnost "Autocestama FBiH" za korištenje zemljišnih čestica javnog dobra u katastarskim opšinama Gnojnice, Ortiješ i Kosor za potrebe izgradnje auto-puta na trasi Koridora "Pet ce", dionica Mostar jug–Buna, poddionica Mostar jug–tunel Kvanj.

Status ovih zemljišnih čestica ostaje nepromijenjen, odnosno ostaju upisane u zemljišnoknjižnu evidenciju kao javno dobro, a davanjem na korištenje ovih zemljišnih čestica javnog dobra uređuju se stvarnopravni odnosi između FBiH i "Autocesta".

Federalna Vlada utvrdila je Prijedlog zakona o dopunama Zakona o vanparničnom postupku i uputila ga u parlamentanu proceduru po skraćenom postupku, a usvojila je i informaciju o stanju i mjerama za poboljšanje stanja bezbjednosti saobraćaja na putevima.

Resorno ministarstvo zaduženo je da pripremi i dostavi Vladi prijedlog rješenja o imenovanju međuresorne radne grupe koja će izraditi analizu uspostavljanja Agencije za bezbjednost saobraćaja FBiH, koju će činiti predstavnici kancelarije premijera FBiH i Ministarstva saobraćaja i komunikacija, Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva finansija, Ministarstva zdravstva i Ministarstva pravde.

U informaciji se navodi da je na putevima u FBiH u prošloj godini život izgubilo 139 osoba, dok je u 2018. godini poginula 141 osoba, što predstavlja smanjenje od 1,42 odsto.

Teže povrede zadobilo je 950 lica, što je više za 2,11 odsto u odnosu na 2018. godinu kada ih je bilo 930.