VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Ekonomija29/07/2020

SARAJLIĆ: BUDžET REZULTAT KOMPROMISA

 

SARAJEVO, 29. JULA /SRNA/ - Predsjedavajući Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Asim Sarajlić izjavio je danas da je usvojeni budžet institucija BiH i međunarodnih obaveza za 2020. godinu rezultat kompromisa i da će SDA uvijek činiti ustupke u interesu BiH.

 

Sarajlić je novinarima izjavio da je izborom Selme Cikotića za ministra bezbjednosti u Savjetu ministara kompletiran ovaj savjet, da je riješena kriza u vezi sa budžetom, te da je omogućeno održavanje izbora na jesen.

Navodeći da se BiH bori sa epidemijom virusa korona, da je sve više zaraženih i preminulih, te da je i dalje aktuelna migrantska kriza, Sarajlić je ocijenio da će i budućnosti BiH očekuje težak politički dijalog.

"Gradimo ambijent, pružamo ruku, idemo korak naprijed. Nadam se da će i partneri u vlasti prepoznati to i da ćemo se vratiti normalnom, razumnom dijalogu i rješavanju problema u BiH", dodao je Sarajlić.

Prema njegovim riječima, u BiH uvijek postoji način da se u budžetima različitih nivoa vlasti iznađe rezerva za hitne intervencije.

"Bitna je politička volja, a sredstava će se uvijek naći. I EU i naši partneri i saveznici iz svijeta uvijek će pomoći", rekao je Sarajlić.

Srpski delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Mladen Bosić izjavio je da nije glasao za budžet, što ne znači da ga podržava ili ne.

"I da glasam, ne bih podržao ovakav budžet", rekao je Bosić i dodao da je ovogodišnji budžet, u situaciji kada se očekuje veliko smanjenje prihoda od indirektnih poreza, sačinjen na račun prihoda entiteta.

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojio je danas izvještaj zajedničke komisije oba doma parlamenta o postizanju identičnog teksta Zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza za 2020. godinu, čime je okončana procedura usvajanja budžeta za ovu godinu.