VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo01/08/2020

OTVOREN PRODAJNI ŠTAND UDRŽENjA "EKO BAŠTA"

 

GRADIŠKA, 1. AVGUSTA /SRNA/ - Prodajni štand Udruženja "Eko bašta" iz Gradiške od danas se nalazi na zelenoj pijaci na "Gradiškoj tržnici" i nudi ekološki uzgojeno voće, povrće i druge zdrave proizvode i njihove prerađevine, koje će građani moći da kupe svake subote.

 

Predsjednik Udruženja "Eko bašta" Danko Cumbo rekao je da su u ponudi sezonsko voće i povrće, koje je proizvedeno bez upotrebe sintetičkih pesticida i mineralnih đubriva.

Cumbo je naglasio da konvencionalni pesticidi nisu otrovni ukoliko se koriste u dozvoljenim količinama, ali se često prekomjerno upotrebljavaju, te je zbog toga najsigurnije konzumirati proizvode koji ne sadrže ostatke pesticida.

On je rekao da je plan Udruženja da proširi članstvo, da što više poljoprivrednika proizvodi po ekološkim principima, a ambicija je da se razvije ekološki turizam, odnosno da se na takvim imanjima mogu kupiti svježi i zdravi proizvodi, ali i da ponude zanimljive turističke sadržaje.

Svijest o potrebi konzumiranja zdrave hrane, prema njegovim riječima, raste, te je naveo podatak da su ekološki uzgojeni proizvodi od 20 do 50 odsto skuplji u odnosu na konvencionalnu proizvodnju zbog većeg rada i cijene bezopasnih preparata kojima se tretiraju biljke.

Cumbo je istakao da će prodajni štand Udruženja "ko bašta" u početku biti otvoren samo subotom, kada će članovi udruženja tu donositi proizvode koje su kupci naručili, ali će moći da ih kupe i drugi građani.

Direktor "Gradiške tržnice" Jovana Galić rekla je da su imali želju da, osim standardne ponude voća i povrća, omoguće kupcima da na zelenoj pijaci kupe i ekološki uzgojene proizvode, u čemu ih je podržala Turistička organizacija Gradiške i povezala ih sa "Eko baštom".

"Ovo udruženje čini grupa mladih entuzijasta koji su u svoju proizvodnju unijeli novi koncept. Njihova proizvodnja je konzervativnija i dosta zahtjevnija, a samim tim i skuplja, ali mi želimo i te proizvode da ponudimo kupcima", naglasila je Galićeva.

Predstavnik Turističke organizacije Gradiška Danka Mirjanić rekla je da su za eko-štand obezbijeli drvenu kućicu da bi se na zelenoj pijaci razlikovao od ostalih.

"Želimo da na ovaj način podržimo i kampanju `Kupujmo domaće` i da tako pomognemo domaće proizvođače", dodala je Mirjanićeva.