VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Tema dana04/08/2020

DAN SJEĆANjA NA SVE STRADALE I POGINULE U ZLOČINAČKOJ AKCIJI "OLUJA"

 

SREMSKA RAČA, 4. AVGUSTA /SRNA/ - U Sremskoj Rači večeras će biti obilježen Dan sjećanja na sve stradale i prognane Srbe u zločinačkoj akciji hrvatske vojske i policije "Oluja", a pomenu će prisustvovati Njegova svetost patrijarh srpski Irinej, srpski član Predsjedništva Bih Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, predsjednik i premijer Srbije Aleksandar Vučić i Ana Brnabić.

 

Na početku pomena povodom 25 godina od "Oluje" predviđeno je da se na mostu na Sremskoj Rači sretnu Vučić i Dodik, a dočekaće ih patrijarh srpski Irinej.

Predviđeno je da Vučić dođe na most sa strane Srbije, a Dodik sa strane BiH, odnosno Republike Srpske.

"Oni će doći do pola mosta, pozdraviti se sa patrijarhom Irinejom na mostu. Patrijarh će služiti parastos, a pre toga će na mostu biti otkrivena spomen-ploča i položeni venci", rekli su u pres-službi.

Spomen-ploča na mostu biće otkrivena simbolično, uz minut ćutanja i polaganje vijenaca. Ploča će biti uvijek osvijetljena tako da svako ko prođe može da je vidi.

Biće izveden i prigodan muzičko-scenski program, uz učešće muzičara, glumaca i recitatora, a skupu će prisustvovati i djeca iz nekadašnje izbjegličke kolone.

Obilježavanje počinje u 19.30 časova, a planiran je prenos na RTS-u.

Vojno-policijska akcija "Oluja" počela je 4. avgusta 1995. godine ofanzivom hrvatske vojske i policije, te jedinica HVO-a na području Banije, Like, Korduna i sjeverne Dalmacije.

Dan kasnije, 5. avgusta, hrvatska vojska je ušla u gotovo napušten Knin i istakla zastavu Hrvatske, dok su kolone izbjeglica preko srpskih teritorija u BiH krenule ka Srbiji.

Prema podacima "Veritasa", tokom "Oluje" iz svojih domova protjerano je više od 220.000 krajiških Srba, a na evidenciji se nalaze imena 1.869 poginulih i nestalih Srba, od kojih 1.220 civila.

Međunarodni sud pravde je u presudi iz februara 2015. godine "Oluja" okvalifikovao kao etničko čišćenje, ali ne i kao genocid, mada svjetski eksperti za tu oblast tvrde da je ta operacija imala sve karakteristike genocida.