VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo03/08/2020

PRISUSTVO MILOŠEVIĆA BIĆE LEGALIZACIJA ZLOČINA, A NE ŽRTVA

 

BEOGRAD, 3. AVGUSTA /SRNA/ - Koordinacija Udruženja izbjeglih i raseljenih u Srbiji i Udruženje Zavičaj Beograd ocijenili su da bi eventualni odlazak potpredsjednika Vlade Hrvatske iz redova Srba Borisa Miloševića na hrvatsku proslavu "Oluje" u Knin predstavljao legalizaciju etničkog čišćenja i pogroma Srba u Hrvatskoj i izdajnički čin, a ne žrtvu za poboljšanje statusa Srba.

 

Milan Žunić iz Koordinacije rekao je na konferenciji za novinare da je za sve Srbe godišnjica hrvatske vojno-policijske akcije Oluja" dan žalosti i nikada ne može biti proslava, te istakao da Srbi traže da im se riješe imovinsko-pravni problemi, jer je procijenjena šteta nad njihovom imovinom veća od 40 milijardi dolara.

"Predstavnici onih jadnih, nedoklanih Srba, ne bi trebalo da učestuvju u obilježavanju Oluje, bez obzira što su takvu odluku već donijeli pod pritiskom, prikazujući je kao svoju žrtvu boljih odnosa sa Hrvatima“, rekao je Žunić.

On je rekao da se ne slaže da predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem da će razumjeti predstavnike Srbe ako odu na proslavu, te dodao da Srbi iz Hrvatske neće razumjeti taj, kako je rekao, izdajnički čin prisustva na proslavi "Oluje".

"Ne možemo ih razumjeti, jer je 600.000 Srba bilo prije rata, a danas je 180.000. Gdje je nestalo 420.000 Srba? Šta treba da obilježavaju -ubijanje i protjerivanje svojih sunarodnika?", rekao je Žunić.

On smatra da bi eventualni odlazak Borisa Miloševića značio žrtvu, ali za hrvatske interese, da im spere ljagu sa zločina nad Srbima i da oprost za zločine i najveće etničko čišćenje poslije Drugog svjetskog rata.

Žunić je rekao da i poslije 25 godina u Hrvatskoj nema volje da se sankcionšu zločini u "Oluji", koja je zločin bez kazne, te da Hrvatima ne pada na pamet da rješavaju probleme protjeranh Srba, niti ih niko prisiljava.

"Tako da su oni komotni u tom svom bezobrazluku. EU zna i ćuti na diskriminatorske zakone donijete u Hrvatskoj, a nažalost, počeli smo i mi oštećeni da ćutimo nakon toliko vremena“, rekao je Žunić.

On je zatražio da se nađe način kod UN da se Hrvatska prisili da konačno počne rješavati probleme svojih građana Srba koje istjerala, kao i da Srbija konačno sa Hrvatskom otvori pitanje rješavanja imovinsko-pravnih problema Srba, njihovog eventualnog masovnog povratka u Hrvatsku.

Nenad Abramović iz Udruženja Zavičaj" je pozvao Borisa Miloševića da ne ide na hrvatsku proslavu "Oluje" u Knin i da ne daje nikakav legitimitet toj zločinačkoj akciji i entičkom čišćenju Srba, jer će ostati upisan u istoriji kao izdajnik.

Abramović je istakao da je poslije rata u Hrvatskoj u proteklih 25 godina doneseno niz diskriminatorskih zakona, kojima se želi spriječiti povratak Srba, te naveo da svake godine pet puta više Srba ode iz Hrvatske, nego što se vrati.

On je među diskriminatorksim zakonima pomenuo Zakon o porezu na nekretnine, prema kojem se, što je neviđeno, sama nekretnina, ako je napuštena i ako se na nju ne plaća trosturko veći porez, proglašava za poreznika i oduzima po sili zakona.

Kao još jedan vid da se oduzme srpska imovina je i Zakon o upravljanju javnom imovinom, kojim se oduzima imovina firmama iz Srbije, tako što se omogućava se zakup na 30 godina uz moguć otkup.

Osim toga, Srbi ne mogu da raspolažu svojim kućama, koje su oduzete i date privremenim korisnicima, koji nisu dužni da izađu iz njih dok se ne namire njihova navodna novčana ulaganja u tu kuću.

Napominjući da su Srbi, po katastru, vlasnici jedne trećine zemljišta u Hrvatskoj, Abramović je rekao da je većina srpskih kuća prodata nezakonito preko agencija za nekretnine putem falsifikovanih punomoćja i bez znanja vlasnika Srba, a na više od milion katastarskih parcela Hrvatska se uknjižila kao vlasnik, dok je više od 300.000 hektara zemlje koja je u vlasništu Srba dato u zakup.

On je podsjetio i na diskriminatorski zakon o stambenom zbrinjavanju, kao i da oko 60.000 penzija Srbi nisu dobili dobilo, što po ptraživanja iznosi oko 20 milijardi dolara, a najveći problem za Srbe su optužnice za navodni ratni zločin.

Abramović je rekao da nova Vlada Srbije treba da istraje na Aneksu G Sporazuma o sukcesiji, odnosno da se Srbima iz Hrvatske vrate stečena i imovinska prava na stanje od prije izbijanja ratnih sukoba u Hrvatskoj.