VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Tema dana04/08/2020

SA "OLUJOM" POČEO OBRAČUN SA ANTIFAŠISTIČKIM TRADICIJAMA U EVROPI

 

ISTOČNO SARAJEVO, 4. AVGUSTA /SRNA/ - Istoričar Draga Mastilović izjavio je da sa istorijske tačke gledišta hrvatska vojno-policijska akcija "Oluja" nije ništa drugo nego nastavak Drugog svjetskog rata, to jeste uobličavanje etnički čiste Nezavisne Države Hrvatske /NDH/, i to po modelu kako su je zamislili ustaški ideolozi - "jednu trećinu Srba pobiti, jednu pokatoličiti, a jednu trećinu protjerati".

 

"U toku Drugog svjetskog rata, NDH je uz pomoć svojih nacističkih mentora izvršila prva dva cilja, a treći - progon ostatka Srba iz Hrvatske, ostvarili su​ 1995. godine. Što je najporaznije, to su ostvarili opet uz pomoć svojih zapadnih mentora, prije svega, Njemačke", ukazao je Mastilović.

Upravo sa tim događajima, rekao je Mastilović za "Rusku gazetu", počeo je i obračun sa antifašističkim tradicijama u Evropi, što danas dobija posebno veliki zamah.

"Pitanje je kada će evropske zemlje koje su stradale od nacizma shvatiti te činjenice, ali sve to zajedno može na kraju biti pogubno za evropsku civilizaciju uopšte", upozorio je istoričar Mastilović.

Vojno-policijska akcija "Oluja" počela je 4. avgusta 1995. godine ofanzivom hrvatske vojske i policije, te jedinica HVO-a na području Banije, Like, Korduna i sjeverne Dalmacije.

Dan kasnije, 5. avgusta, hrvatska vojska je ušla u gotovo napušten Knin i istakla zastavu Hrvatske, dok su kolone izbjeglica preko srpskih teritorija u BiH krenule ka Srbiji.

Prema podacima "Veritasa", tokom "Oluje" iz svojih domova protjerano je više od 220.000 krajiških Srba, a na evidenciji se nalaze imena 1.869 poginulih i nestalih Srba, od kojih 1.220 civila.

Međunarodni sud pravde je u presudi iz februara 2015. godine "Oluja" okvalifikovao kao etničko čišćenje, ali ne i kao genocid, mada svjetski eksperti za tu oblast tvrde da je ta operacija imala sve karakteristike genocida.