VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo04/08/2020

STANjE SA PRAVIMA SRBA U REGIONU SVE LOŠIJE, BEOGRAD DA REAGUJE

 

BEOGRAD, 4. AVGUSTA /SRNA/ - Stanje sa pravima Srba u regionu je sve lošije, zbog čega se od zvanične Srbije očekuje jasna, javna i institucionalna politika prema srpskom narodu u regionu, zasnovanu na modernim uzorima Mađarske i Hrvatske, kao i na reciprocitetu, saopštio je "Napredni klub", koji je pripremio godišnji izvještaj o političkim pravima srpskog naroda u regionu.

 

Iz "Naprednog kluba" navode da ovaj, 12. izvještaj ima crne korice, pošto je od 2016. prisutno pogoršanje stanja i sistematsko umanjivanje postojećih prava većine Srba koji žive u susjednim zemljama.

"Stanje političkih prava srpskog naroda u regionu je danas gore nego ikada posle 2008. Godine. Zahtevamo od susednih država da poštuju ustavom i zakonima zagarntovana prava svojih građana Srba. Tražimo od SAD i EU da prekinu sa politikom podrške obespravljivanju srpskog naroda", navode iz ove nevladine organizacije.

U izvodima iz izvještaja se navodi da je tokom 2019. i 2020. godine došlo do vjerskog i nacionalnog progona u Crnoj Gori, gdje je donesen zakon o vjerskim zajednicama čijim slovom i pratećim ugovorima je obespravljena i u neravnopravan položaj dovedena Srpska pravoslavna crkva kojoj pripada 70 odsto građana ove zemlje.

"Nastojeći da skrši mirne proteste, vlast je vršila razna nasilja, građani su prebijani i hapšeni. Srpski narod u Crnoj Gori izložen je učestalim pritiscima i asimilaciji. Prema njemu režim DPS-a vrši politiku aparthejda. Srbi su srazmerno pet puta manje zaposleni u državnoj službi od nacionalnih Crnogoraca", ukazuju iz "Naprednog kluba".

U izvještaju se dodaje da su Srbima u Crnoj Gori oduzeta i osporena ustavom i zakonima zagarantovana prava i ravnopravnost kad je riječ o prosvjeti i kulturi, a da kampanje mržnje u medijima i preko državnih ustanova u Evropi nisu viđene od pada fašističkih režima u Grčkoj i Portugalu.

U izvještaju se ocjenjuje da je Republici Srpskoj pod međunarodnim pritiskom nametnuto dalje uključivanje u NATO, te da je protivzakonito izabrana nelegitimna Centralna izborna komisija BiH. "Ustavni sud BiH /kome je mandat istekao prije 15 godina/ oduzeo je ovom entitetu poljoprivredno zemljište koje čini sedam odsto njegove teritorije. Srbima nisu priznata ustavna prava u tri kantona Federacije BiH", navodi ova organizacija.

U Hrvatskoj je, kao se napominje u izvještaju, bilo najviše registrovanih napada na Srbe u proteklih šest godina, a nisu ispunjena sva zakonima predviđena prava za srpski narod.

"Srpske političke predstavnike ucenjuju i pokušavaju da korumpiraju kako bi slavili dane u kojima je ubijeno 1.800 njihovih sunarodnika, a proterano 250.000", piše u izvještaju.

U Sjevernoj Makedoniji srpski narod, kako se navodi u izvještaju, ne uživa slobodu vjeroispovijesti i nema ista prava kao manjine susjednih država, u Albaniji i Sloveniji prava Srba su znatno manja nego prava Albanaca i Slovenaca u Srbiji.

"Napredni klub" navodi da je jedino u Rumuniji i Mađarskoj stanje dobro, kao i prethodnih godina.

U tekstu se navodi da u susjednim državama živi oko 1,7 miliona Srba, a većini njih /oko 95 odsto/ bila su poslije 1990. godine uskraćena prava koja su do tada uživali.

"Zbog istih prava su u slučaju naroda slične brojnosti /Slovenaca, Albanaca sa Kosova i Metohije, Bošnjaka i Crnogoraca/ SAD i NATO bili spremni da vode rat“, ističe se u tekstu.

"Napredni klub" od 2008. godine prati i analizira stanje političkih i drugih prava srpskog naroda koji živi u osam susjednih država i jednom protektoratu /Crna Gora, BiH, Hrvatska, Sjeverna Makedonija, Slovenija, Albanija, Rumunija, Mađarska i Kosovo-UNMIK/.