VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Tema dana04/08/2020

PERIĆ: SRBIN SE U HRVATSKOJ MOŽE BITI SAMO TAJNO

 

BANjALUKA, 4. AVGUSTA /SRNA/ - Banjalučki advokat Slobodan Perić, koji je izbjegao iz Republike Srpske Krajine nakon zločinačke akcije hrvatske vojske i policije "Oluja", rekao je da se 25 godina od egzodusa ništa novo i pozitivno nije desilo u korist krajiških Srba, već samo gore.

 

"Tu mislim i na najavu dolaska člana Samostalne demokratske srpske stranke Borisa Miloševića u Knin na obilježavanje 25 godina od `Oluje`... Da nas opet ponižavaju... Nadam se da Milošević neće otići tamo pa reći da je došao u ime Srba. On može tamo doći u svoje ime, a u moje i u ime drugih Krajišnika, koji smo svašta prošli, ne može ići", rekao je Perić Srni.

On je istakao da su Krajišnici rasejani svuda po svijetu, a najviše ih je u Srbiji i Srpskoj gdje imaju normalan život.

"Nažalost, nigdje više ne postojimo kao kolektiv. Ova naša generacija najvjerovatnije neće dočekati povratak, ali nadam se da će se naši potomci vratiti u rodne krajeve", naveo je Perić.

On je rekao da se, na primjer, ne mogu porediti prava Hrvata u Srpskoj i BiH i prava Srba danas u Hrvatskoj.

"Srbi u Hrvatskoj su građani desetog reda. Ovdje Hrvati imaju sve što može imati jedan domicilni narod. Mi tamo u Hrvatskoj nemamo ništa. Oni koji su ostali u Hrvatskoj stalno žive u strahu i ne vjerujem da ijedan Srbin u Hrvatskoj tamo normalno živi, samo se tajno osjeća kao Srbin, a sve drugo i javno radi kao Hrvat", ocijenio je Perić.

Vojno-policijska akcija "Oluja" počela je 4. avgusta 1995. godine ofanzivom hrvatske vojske i policije, te jedinica HVO-a na području Banije, Like, Korduna i sjeverne Dalmacije.

Dan kasnije, 5. avgusta, hrvatska vojska je ušla u gotovo napušten Knin i istakla zastavu Hrvatske, dok su kolone izbjeglica preko srpskih teritorija u BiH krenule ka Srbiji.

Prema podacima "Veritasa", tokom "Oluje" iz svojih domova protjerano je više od 220.000 krajiških Srba, a na evidenciji se nalaze imena 1.869 poginulih i nestalih Srba, od kojih 1.220 civila.

Međunarodni sud pravde je u presudi iz februara 2015. godine "Oluja" okvalifikovao kao etničko čišćenje, ali ne i kao genocid, mada svjetski eksperti za tu oblast tvrde da je ta operacija imala sve karakteristike genocida.