VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Ekonomija04/08/2020

NOVI PRIKLJUČCI ZA VIŠE OD 25.000 GRAĐANA

 

BANjALUKA, 4. AVGUSTA /SRNA/ - Složeni projekat vodosnabdijevanja i kanalizacije u Banjaluci podijeljen je u tri faze - "Voda jedan", "Voda dva" i "Voda tri" i vrijedan je ukupno 25 miliona KM, od čega se veći dio odnosi na kreditni aranžman sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj /EBRD/, kao i osam miliona KM donacije Evropske unije.

 

Iz Gradske uprave naglašavaju da se, po okončanju sva tri ciklusa, očekuje poboljšanje u snabdijevanju vodom s obzirom na činjenicu da će nove priključke dobiti više od 25.000 građana.

U vrijeme dok su u punom jeku radovi na gradnji više vodovoda u okviru velikog projekta vodosnabdijevanja "Voda jedan", započele su i pripreme za realizaciju nove vodovodne i kanalizacione mreže za više prigradskih i seoskih naselja, saopšteno je iz Gradske uprave.

Iz Gradske uprave navode da je u okviru tih aktivnosti počela izrada urbanističko-tehničkih uslova i glavnih projekata za "Vodu tri", kojom će biti obuhvaćene lokacije koje imaju višegodišnje probleme s vodosnabdijevanjem ili uopšte nemaju vodu.

Zahvaljujući ovom projektu, čija bi realizacija na terenu trebalo da počne na proljeće naredne godine, radiće se novi, veliki rezervoar u naselju Starčevica, zatim sekundarna vodovodna mreža u naseljima Tunjice, Dragočaj i Šargovac, te vodovodni sistem Grab.

"Najviša kota na koju treba izaći jeste Ponir, odakle se može snabdijevati široko područje Starčevice, Ponira, Debeljaka i Potoka", rekao je Srni načelnik Odjeljenja za komunalne poslove Petar Bilčar, ističući da su svi ovi projekti još prošle godine utvrđeni kao prioriteti.

On ističe da su u projekat "Voda tri", koji je Skupština grada usvojila prošle godine, uključeni su i vodovodni sistem Bočac tri i set vodovoda na manjačkom platou: Donja Kola, Ledenice-Racune, Kadina voda, Gornji Lusići, Vilusi, Šipke, Cvijetići i Pavići.

Projekti iz faze "Vode tri" biće finansirani donacijom Evropske unije u iznosu od osam miliona KM, za koju bi trebalo da bude potpisan sporazum u septembru ove godine.

Bilčar kaže da su očekivanja da sredstva budu raspoloživa do kraja ove godine, te da donator izabere izvođača radova početkom naredne godine.

"Prema ovoj, očekivanoj dinamici, u radove bi ušli sa proljeća-ljeta iduće godine sa rokom izvršenja od dvije godine", rekao je Bilčar.

Prema njegovim riječima, izgradnja sistema "Voda jedan" odvija se planiranom dinamikom i s namjerom da na ljeto iduće godine bude završena gradnja 56 kilometara nove vodovodne mreže na širem području Banjaluke.

"Do 15. septembra očekuje se završetak vodovoda za Česmu tri i četiri, te za Gornju Piskavicu, a do 15. oktobra vodovod za Radosavsku. Iz ovog paketa, ranije su završeni vodovodi u gornjoj zoni Zelenog vira, u Česmi dva, Kajmakčalnskoj i Šumadijskoj ulici. Tokom jeseni, očekuje se ulazak u podsistem 'Bronzani majdan' s ciljem da se do kraja godine izgradi novi veliki rezervoar na Pilipovom brdu, koji je i prva stepenica ovog velikog podsistema", naveo je Bilčar.

Gradnja 50 kilometara nove vodovodne i kanalizacione mreže za prigradska i seoska naselja, u okviru projekta "Voda dva", počeće u septembru ove godine, a za sve one koji budu željeli da se priključe na novu mrežu obezbijeđeni su brojni popusti koji će iznositi i do 50 odsto.

Projekat "Voda dva", između ostalog, obuhvatiće gradnju vodovoda u Tuzlanskoj i u Ulici srpskih ustanika u naselju Starčevica, izmještanje primarnog vodovoda na starom mostu u Trapistima, izgradnju vodovoda u Ulici Braće Miletića, završetak vodovoda u Jagarama, nastavak velikog podsistema Bronzani majdan, pojedine krakove u podsistemu Zvijezda, poboljšanje vodosnabdijevanja sela na području Potkozarja, Mišinog hana i Verića, te izgradnju kanalizacije u naseljima Vrbanja, Ada, Kuljani, Drakulić i Lauš.