VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Ekonomija04/08/2020

RAST DESEZONIRANOG PROMETA OD 2,6 ODSTO

 

BANjALUKA, 4. AVGUSTA /SRNA/ - Ukupni desezonirani promet industrije u Republici Srpskoj u junu veći je za 2,6 odsto u odnosu na maj, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

 

Desezonirani promet industrije Srpske na stranom tržištu u junu je imao rast od 4,9 odsto u odnosu na maj, a na domaćem pad od 0,1 odsto.

Ukupni kalendarski prilagođeni promet industrije Srpske u junu u odnosu na isti mjesec prošle godine imao je pad od 12,3 odsto, od čega na domaćem tržištu od 20,8 odsto, a na inotržištu od pet odsto.

Ekonomista Đurđica Stojadinović rekla je Srni da podaci o desezoniranom prometu industrije imaju određene ohrabrujuće pokazatelje jer ukazuju na "kretanje naprijed".

"To nije rast prometa kao u prošloj ili pretprošloj godini, ali podaci ipak pokazuju određeni rast i kretatanje naprijed u mjesecima nakon perioda u kojem su bile preduzete vrlo restriktivne mjere za suzbijanje širenja pandemije virusa korona i kada su se evropske zemlje zatvorile u svoje granice", navela je Stojadinovićeva.

Ona je dodala da je do većeg procentualnog rasta prometa na inotržištu u odnosu na domaće došlo zbog značajne vezanosti domaće industrije, odnosno domaćih preduzeća za njihove inopartnere.

Osim toga, kaže ona, u pocesima kretanja ka oporavku privrede posebno određenih zemalja EU, došlo je i do podizanja uposlenosti kapaciteta domaćih privrednih subjekata.

Stojadinovićeva je naglasila da su u tome uticaja imale i mjere koje su donosile vlasti Srpske na suzbijanju negativnih posljedica virusa korona na privredu, kao što su u oblasti porske politike, zatim mjere oko rokova napalta potraživanja i bankarskih kredita.

Kada je riječ o dvocifrenom padu kalendarski prilagođenog prometa industrije Srpske, Stojadinovićeva kaže da se to desilo vrlo velikom broju zemalja pogođenih pandemijom virusa korona i da u tome Srpska nije izuzetak.