VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo04/08/2020

ZAKLJUČCI SUDA BiH PREDSTAVLJAJU MIJEŠANjE U RAD TUŽILAŠTVA

 

SARAJEVO, 4. AVGUSTA /SRNA/ - Glavni tužilac Gordana Tadić i šefovi tužilačkih odjeljenja i odsjeka u Tužilaštvu BiH ocijenili su da zaključci Suda BiH, koji ukazuju na navodne neregularnosti prilikom izuzimanja dokumentacije u istražnim predmetima u kojima postupaju tužioci i ovlaštena službena lica, predstavljaju direktno miješanje i opstrukciju njihovog rada u borbi za jačanje vladavine prava, kao i u pojedinim aktivnim predmetima u kojima postupa Tužilaštvo, značajnim za vladavinu prava.

 

Prošireni kolegijum Tužilaštva BiH, koji je danas održan, smatra da zaključci Suda BiH ukazuju na navodne neregularnosti prilikom izuzimanja dokumentacije u istražnim predmetima u kojima postupaju tužioci i ovlaštena službena lica, te izdavanju usmenih naredbi sudija za postupanje u predmetima.

Kolegijum je zaključio da se o navedenim zaključcima, koji su dostavljeni samo pojedinim rukovodiocima i tužiocima, upozna Visoki sudski i tužilački savjet /VSTS/ BiH, koji bi se u najkraćem roku o njima izjasnio, kako ne bi nastupile štetne posljedice, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Zaključak je i da se od VSTS-a zatraži da od Suda BiH pribavi detaljne informacije o održanoj sjednici i načinu donošenja zaključka, a dopis će biti upućen i Kancelariji disciplinskog tužioca.

Tužilaštvo BiH je navelo da će, radi zaštite integriteta institucije i tužilačke funkcije, preduzeti sve zakonom predviđene mjere i radnje.