VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Politika04/08/2020

MAJKIĆ: RASPOREĐIVANjE MILINIĆA POKAZUJE STVARNE ODNOSE POLITIČARA U BiH

 

SARAJEVO, 4. AVGUSTA /SRNA/ - Delegat Kluba Srba u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić izjavila je Srni da nova odluka ministra inostranih poslova u Savjetu ministara Bisere Turković, o raspoređivanju Gordana Milinića na poziciju ministra-savjetnika u Ambasadi BiH u Pekingu, pokazuje stvarne odnose među političkim akterima u BiH.

 

"Raspoređivanje Gordana Milinića, donedavno neuspješnog direktora Agencije za promociju stranih investicija, kadra SDS-a, na poziciju ministra-savjetnika u Ambasadi BiH u Pekingu, potpuno je nevjerovatna stvar. Riječ je o licu koje nije ništa uradilo tokom
cijelog svog mandata, osim što je proputovalo svijet, a kome Parlamentarna skupština BiH nikada nije usvojila nijedan izvještaj o radu", rekla je Majkićeva.

Ona smatra da takve ljude iz reda srpskog naroda nagrađuje Bisera Turković i njena politička partija SDA, ukazujući da su samo nesposobni Srbi, poput Gordana Milinića, podobni Srbi u institucijama BiH.

Majkićeva, koja je i zamjenik predsjedavajućeg Komisije za spoljnu i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije Doma naroda parlamenta BiH, kaže da potez Turkovićeve treba ujedno posmatrati u svjetlu ukupnih odnosa u diplomatsko-konzularnoj mreži, ali i sadašnjih odnosa između partnera na vlasti.

"SDA nije dugo trebalo da izvrši nova postavljanja iako je ništa nije obavezao zaključak Predsjedništva BiH da se sačeka sa izradom nove sistematizacije u Ministarstvu inostranih poslova, pa tek onda da se ide na nova imenovanja", rekla je Majkićeva.

Ona je dodala da je poznato da je to ministarstvo imalo više zaposlenih, nego sistematizovanih, te da u toj instituciji vlada haos.

"Poznato je da je ovo ministarstvo, po ocjeni revizije, jedno od najlošijih institucija u BiH, da godinama dobija veliki broj preporuka koje ne poštuje i ne rješava. Jedino čemu DKP mreža BiH služi jeste da radi za bošnjačku stvar, ne samo uz pomoć vlastitih kadrova, nego i od podobnih kadrova iz druga dva naroda, koji će za njih raditi kad im zatreba, a protiv svog naroda", smatra Majkićeva.

Iako je i dalje na snazi zaključak Predsjedništva BiH da niko ne može ići u diplomatsko-konzularna predstavništva /DKP/ i ambasade BiH po svijetu, ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Bisera Turković potpisala je Gordanu Miliniću rješenje o raspoređivanju na poziciju ministar-savjetnik u Pekingu, kao i rješenje o pripremama, saznaje Srna.

Članovi Predsjedništva BiH još u decembru donijeli su zaključak da niko ne može biti raspoređen po diplomatsko-konzularnoj mreži i ambasadama dok ne bude urađena nova sistematizacija u Ministarstvu inostranih poslova /MIP/ i dostavljen izvještaj o popunjenosti diplomatsko-konzularne mreže po nacionalnom rasporedu.

Turkovićeva nikada nije dostavila taj izvještaj, niti je postupila po zaključku sva tri člana Predsjedništva BiH, iako je on i dalje na snazi.