VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Politika04/08/2020

USTAVNE I ZAKONSKE ODREDBE RAZGRANIČILE NADLEŽNOSTI PREDSJEDNIŠTVA I MIP-a

 

SARAJEVO, 4. AVGUSTA /SRNA/ - Raspoređivanje osoblja u diplomatsko-konzularna predstavništva /DKP/ BiH nije uslovljeno novom sistematizacijom, rečeno je Srni u kabinetu ministra inostranih poslova u Savjetu ministara Bisere Turković u vezi sa potpisivanjem rješenja o raspoređivanju Gordana Milinića na poziciju ministar-savjetnik u Pekingu mimo zaključka Predsjedništva BiH.

 

"Ustavne i zakonske odredbe decidno su razgraničile nadležnosti Predsjedništva BiH i Ministarstva inostranih poslova BiH", ističe se u odgovoru Srni na pitanje zašto je Turkovićeva potpisala Miliniću rješenje iako je i dalje na snazi zaključak Predsjedništva BiH da niko ne može ići u DKP i ambasade BiH po svijetu.

Iz Ministarstva inostranih poslova ističu da je uredno i u roku dostavilo izvještaj o popunjenosti DKP mreže zajedno sa nacionalnom strukturom, ali Predsjedništvo se nije izjasnilo po ovom pitanju, uprkos, određenom broju urgencija koje je ovo ministarstvo uputilo u proteklom periodu.

Iako je i dalje na snazi zaključak Predsjedništva BiH da niko ne može ići u diplomatsko-konzularna predstavništva /DKP/ i ambasade BiH po svijetu, ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Bisera Turković potpisala je Gordanu Miliniću rješenje o raspoređivanju na poziciju ministar-savjetnik u Pekingu, kao i rješenje o pripremama, saznaje Srna.

Članovi Predsjedništva BiH još u decembru donijeli su zaključak da niko ne može biti raspoređen po diplomatsko-konzularnoj mreži i ambasadama dok ne bude urađena nova sistematizacija u Ministarstvu inostranih poslova /MIP/ i dostavljen izvještaj o popunjenosti diplomatsko-konzularne mreže po nacionalnom rasporedu.

Turkovićeva nikada nije dostavila taj izvještaj, niti je postupila po zaključku sva tri člana Predsjedništva BiH, iako je on i dalje na snazi.

Milinić je kao kadar SDS-a do kraja maja ove godine obavljao funkciju direktora Agencije za promociju stranih investicija.