VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Tema dana04/08/2020

NA MOSTU U SREMSKOJ RAČI PATRIJARH IRINEJ SLUŽIO POMEN STRADALIMA

 

SREMSKA RAČA, 4. AVGUSTA /SRNA/ - Njegova svetost patrijarh srpski Irinej služio je danas na mostu u Sremskoj Rači, uz sasluženje sveštenstva SPC, pomen Srbima stradalim u hrvatskoj zločinačkoj akciji "Oluja".

 

Obilježavanju Dana sjećanja prisustvuju srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, predsjednik i premijer Srbije Aleksandar Vučić i Ana Brnabić.

Na početku ceremonije obilježavanja Dana sjećanja na sve stradale i prognane Srbe u hrvatskoj zločinačkoj oružanoj akciji "Oluja", na mostu na Sremskoj Rači sreli su se Dodik i Vučić, te Cvijanovićeva i Brnabićeva.

Dodik i Cvijanovićeva su krenuli od strane Republike Srpske, a Vučić i Brnabićeva od strane Srbije, tako da su se sreli na sredini mosta, a potom su se pozdravili sa patrijarhom srpskim Irinejem.

U nastavku manifestacije obilježavanja, koju organizuju Srbija i Republika Srpska, predviđeno je otkrivanje spomen-ploče i polaganje vijenaca, kao i obraćanje Dodika, umjetnički program i na kraju obraćanje Vučića.

Na spomen-ploči, koja je prvo obilježje stradalim Srbima tokom "Oluje", piše:

"Ovaj most je nemili svedok užasa i patnje srpskog naroda. Spasavajući sebe i svoju decu od zločina i sigurne smrti, ovuda, kao žrtve etničkog čišćenja, prođoše stotine hiljada Srba Krajišnika u avgustu 1995. godine. Došavši u Srbiju našli su nadu, utočište i spas".

Osim vrha Srbije i Republike Srpske, obilježavanju kao predstavnici Srba u Hrvatskoj, prisustvuju djeca koja su prije 25 godina prešla u koloni u Srbiju, a onda su se, nakon nekoliko godina, u želji i čežnji za zavičajem, vratili i počeli da obnavljaju svoj život i život svog naroda u Hrvatskoj i sada tamo žive.