VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Tema dana04/08/2020

DOK ŽIVE SRBIJA I SRPSKA ZLOČIN NAD KRAJIŠNICIMA NEĆE BITI ZABORAVLJEN

 

BEOGRAD, 4. AVGUSTA /SRNA/ - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je večeras da, dok žive Srbija i Republika Srpska, zločin nad krajiškim srpskim narodom neće biti zaboravljen, a Srbija i Srpska će živjeti, boriti se za svoj narod, blagostanje i snaženje.

 

"Zajednički, ujedinjeni možemo sve, razjedinjeni - ponoviće nam se i '95. i '41. Zato, Srbi, pamet u glavu - čuvajmo ono što imamo, gradimo svoju zemlju, brinimo o deci i štitimo Srbiju", istakao je Vučić u Sremskoj Rači u obraćanju na obilježavanju 25 godina od srpskog stradanja u hrvatskoj akciji "Oluja", kojem su prisustvovali i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, premijer Srbije Ana Brnabić i Njegova svetost patrijarh srpski Irinej.

Vučić je rekao da je ponosan što Srbija i Srpska od 2014. godine zajednički obilježavaju srpska stradanja.

"Dodik i ja smo to predložili, a srećan sam i ponosan što vidim da je gotovo celokupan narod razumeo značaj te ideje, da ujedinjeni možemo gotovo sve, a razdvojeni ne možemo ništa", rekao je Vučić.

On je istakao da više neće biti "Oluja" protiv srpskog naroda i da se Srbija i Republika Srpska neće više svađati, kao i da Srbija više nikad neće biti tako mala i slaba da bi mnogi u regionu i svijetu bili zadovoljni.

Vučić je istakao da je zahvalan Krajišnicima jer doprinose razvoju i napretku Srbije i izvinio im se jer je Srbija 1995. "ne samo podigla belu zastavu, nego sramno ćutala" i nije im dala da uđu traktorima u centar Beograda da oni, kako je rekao, koji žive u Beogradu ne bi videli razmere katastrofe i tragedije srpskog naroda.

"Zaposeli su sva skretanja sa mostova da neko ne bi pokazao kako naš narod teško živi i iz čega je pobegao. Izvinite Krajišnici i beskrajno vam hvala za sve što ste uradili za svoju Srbiju", rekao je Vučić.

On je istakao važnost toga da se zločini nazivaju pravim imenima i upozorio da više niko u Evropi i svijetu ne govori o genocidu nad srpskim narodom u NDH, kao i da su srpski gradovi i sela opustili i "da su im Srbi krivi za sve".

"Ta matrica je postavljena, teško ćemo je danas i sutra izmeniti, ali imamo obavezu prema deci da im istinom otvorimo oči. Srbija i Srpska su uspele da kažu 'ne' lažima i da poruče da Srbija živi, neće nestati i neće nositi žig sramote koji su joj stavili", istakao je Vučić.

Vučić je naglasio da Srbija želi pomirenje, ali poniženje nikada, te da samo traži da se pokaže pijetet prema srpskim žrtvama, da se kaže da je u Jasenovcu stradao cijeli jedan narod, kao i u Jadovnu i Prebilovcima, samo zato što su nosili srpsko ime i prezime.

On je poručio da Srbija nikada neće pristati na poniženje. "Mi smo imali snage da kažemo, kada god su Srbi negde nešto učinili, da to ne sakrivamo. Nemojte da nas terate da slavimo zajedno sa vama ubijanje Srba. Nećemo da slavimo tragediju srpskog naroda", naveo je Vučić.

Vučić je ukazao da je u Hrvatskoj broj Srba sveden na statističku grešku i da je pitanje zašto drugi o tome ćute i traže od Srbije da o tome ćuti.

On je podsjetio na to da Srbija, kada priča o zločinima nad narodom, govori o muci, tuzi, čemeru i stradanju i da se nikada ne raduje tuđim žrtvama i muci.

Predsjednik Srbije uputio je poziv na jedinstvo i ujedinjene srpskog naroda, ističući da predstoje, kako je rekao, ne laka vremena.

"Takvi, ujedinjeni, i u ekonomiji i svemu drugom, uvek možemo da budemo najsnažniji i najuspešniji. Živeli Krajišnici, hvala vam za sve što ste učinili za Srbiju i Srpsku. Živela Srpska, živela Srbija!", poručio je Vučić, čijim je obraćanjem završeno obilježavanje 25 godina od stradanja Srba u zločinačkoj hravtskoj akciji "Oluja".

Na mostu preko Save između Rače i Sremske Rače intonirane su himne Republike Srpske "Moja Republika" i Srbije "Bože pravde", a u okviru prigodnog umjetničkog programa postavljen je scenski prikaz kolone izbjeglih Srba - traktor, prikolica, automobil "jugo", koji podsjećaju na tragične događaje iz 1995. godine.

Nastupili su i Slobodan Trkulja i "Balkanopolis", kao i Divna LJubojević, recitovane su Disova pjesma "Cvetovi Slave" i "Stojanka majka Knežpoljka" Skendera Kulenovića, a uz naizmjenično intorniranje "Kirie Eleisona" i iz pravoslavnog obreda i iz rimokatoličkog - Mocartovog Rekvijema, na površini rijeke Save su hologramom prikazana imena srpskih mučenika, a na nebu hologram Bijelog anđela.