VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Specijalni servisi 06/08/2020

DESINI STARAČKI DANI BEZ SINOVA

 

Najviše opštinsko priznanje stiže u ruke starice čija su trojica sinova učestvovali u stvaranju Republike Srpske, a dvojica tragično nastradala u borbenim okršajima

 

Piše: Tamara STOJANOVIĆ

PRNjAVOR, 6. AVGUSTA /SRNA/ - Sedamdesetdevetogodišnja Desa Đurić iz Kokora, odlukom Skupštine opštine Prnjavor, na Preobraženje, krsnu slavu opštine, dobiće Povelju zaslužnog građanina sa zlatnim grbom opštine.

Najviše opštinsko priznanje stiže u ruke starice čija su trojica sinova učestvovali u stvaranju Republike Srpske, a dvojica tragično nastradala u borbenim okršajima.

Nakon što je prije 40 godina ostala bez supruga Milovana, Desa je kao samohrana majka, podigla i odškolovala kćerku Miru i sinove Peru, Nebojšu i Nenada. U isto vrijeme, kako kaže, sa svojih deset prstiju podizala je i porodični dom, radila sve poslove, pa čak i kopala temelje za kuću.

Izbijanjem ratnih sukoba u nekadašnjoj BiH sustizala ju je tragedija za tragedijom. Prvo je na derventskom ratištu izgubila Peru, najstarijeg od trojice sinova. Vijest o njegovom ranjavanju stigla je 29. avgusta 1992. godine, a od zadobijenih rana isti dan podlegao je u bolnici u Banjaluci. Pero je ukazom predsjednika Republike Srpske 2017. godine posthumno odlikovan Medaljom zasluga za narod.

Nakon bratove pogibije na ratište odlazi i najmlađi, tada dvadesetogodišnji Nenad.

"Najgore mi je bilo kada je otišao Nenad. Molila sam ga da ne ide, bio je mlad, neiskusan. Nije prošlo ni godinu dana kako je bio na ratištu nestao je na Ozrenu. Tek sam ga lani sahranila", sa suzama u očima priča Desa.

Punih 25 godina čekala je Desa vijesti o nestalom sinu, prošle godine na identifikaciji posmrtnih ostataka u Banjaluci preopoznala je sinovljev sat i plavi džemper koji mu je isplela.

"Ovim rukama je majka plela džemper svom Neši da se u rovu ne prehladi. Ni slutila nisam da ću ga jednom pomoću njega prepoznati. Hvala Bogu da sam dočekala da i moj Nenad bude sahranjen pored braće, da počiva u miru", kaže Desa.

I treći sin Nebojša bio je učesnik proteklog rata, a nakon Perine pogibije i Nenadovog nestanka pomagao je majci da prebrodi teške životne trenutke.

"Dok je Nebojša bio živ uspjeli smo prekriti kuću, a iz Boračke organizacije su nam dali 8.000 KM pomoći da kupimo potrebnu stolariju i materijal", sa sjetom prisjeća se ova starica.

Nebojšino srce stalo je iznenada u aprilu 2011. godine, bilo je preslabo da prebrodi sve životne udarce.

Na pitanje kako je uspjela da izdrži gubitak tri sina ova majka heroj kratko je odgovorila – živjeti se mora dalje.

"Radim pomalo, to me drži, borim se. Imam uspomene, svaki dan gledam njihove slike. Gubitak je teško preživjeti, često je potrebna i pomoć doktora", priča Desa.

Danas živi sa unukom Vidankom i njenom porodicom, o majci brine i najstarija kćerka Mira, koja živi u Austriji, a pri ruci se kada treba nađu i ostali unuci i praunuci.

Opštinska boračka organizacija pokrenula je inicijativu da Đurićeva bude odlikovana i Ordenom predsjednika Republike Srpske.