VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Ekonomija06/08/2020

ZAVRŠENA ŽETVA STRNIH ŽITARICA

 

ŠAMAC, 6. AVGUSTA /SRNA/ - Žetva pšenice na šamačkom području završena je na svih 2.860 hektara, koliko je i posijano, a prosječan prinos je od pet do sedam tona po hektaru, rekao je Srni stručni saradnik za poljoprivredu u opštini Šamac Velibor Đokić.

 

Đokić je rekao da je završena i žetva ječma na 400 hektara a prinos je od pet do sedam tona, žetva zobi na 40 hektara, sa prinosom od 3,5 tona po hektaru, kao i uljane repice, koja je bila zasijana na oko 70 hektara.

On je istakao da su prinosi varirali od pet do sedam tona, u zavisnosti od lokaliteta i primijenjene agrotehnike, navodeći da nije bilo većih problema tokom ovogodišnje žetve i da je obavljena u kontinuitetu.

"Otkupna cijena pšenice bila je od 28 do 30 feninga po kilogramu. Jedan broj poljoprivrednika je uskladištio pšenicu u vlastite smještajne kapacitete", rekao je Đokić i naglasio da Vlada Republike Srpske u ovoj godini podstiče proizvodnju pšenice sa 300 KM po hektaru.

Đokić je istakao da su ove godine izuzetno visoki prinosi strnih žita, dobrog kvaliteta.

Žetvene površine na šamačkom području ove godine iznose 3.400 hektara, od kojih je pod pšenicom 2.860 hektara, ječmom 400, tritikalama 140 i raži 10 hektara.