VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Specijalni servisi 07/08/2020

BOGIĆ BOGIĆEVIĆ KAO "IDEALNI SRBIN"

 

Nova verzija sarajevske i bošnjačke opozicije školski je primjer politike koja priča "evropske priče", a živi još u ratu

 

Priredio: Nenad TADIĆ

BIJELJINA, 7. AVGUSTA /SRNA/ - Bošnjačka opozicija u Sarajevu i Federaciji BiH ima često radikalnije i agresivnije stavove po pitanju Srba, Republike Srpske i Srbije, čak i od SDA, predvodnika islamizacije društva i falsifikatora istorije.

Koalicija stranaka - Narod i pravda, Socijaldemokratska partija, Naša stranka i "Nezavisna bh. lista", puna je demokratskih fraza pred naredne lokalne izbore u Sarajevu, poput zakletvi da će sve ljude, bez obzira na nacionalnost, tretirati na isti način i obećanja da će svi imati jednak pristup institucijama kulture.

Ovi stavovi, koji su, valjda, u, navodno, "multietničkom" Sarajevu trebali biti nešto što se podrazumijeva, pokazuju sve licemjerstvo jednog u sebe zaključanog nacionalnog projekta koji osnovna ljudska prava koristi za politička obećanja i nudi ih kao "nova dostignuća".

U stvarnosti, gotovo sva ova bošnjačka "demokratska opcija" ima više ksenofobičnih istupa, čak i od nacionalno-vjerskih jastrebova, poput bošnjačkog "Kruga 99" ili tzv. "probosanskog bloka".

Lider stranke Narod i pravda Dino Konaković, nekadašnja mlada nada SDA i desna ruka Bakira Izetbegovića, stavljen je na američku listu nepoželjnih lica zbog odbrane muslimanskih fašista iz doba Drugog svjetskog rata i zalaganja da se ne mijenjaju imena sarajevskih ulica koje nose njihova imena.

Njegova stranka odbila je da glasa za promjenu naziva ulica koje nose imena po Mustafi Busuladžiću, koji je podržavao nacističke stavove i progon sarajevskih Jevreja i Srba, te mladomuslimana: Esada Karađozovića, Fikreta Ploče, Rušida Prgude i Asafa Serdarevića, jednog od osnivača organizacije "Mladi muslimani".

Naša stranka, na čelu sa liderom Predragom Kojovićem, koja se predstavlja kao liberalna partija "svih građana BiH", predložila je da nagradu grada Sarajeva dobije Kristijan Švarc-Šiling zbog svojih zasluga u lobiranju da NATO napadne srpske položaje u Sarajevu i oko njega, te da pomogne hrvatskim snagama u zločinačkoj akciji "Oluja".

Tako je ovaj lobista postao počasni građanin grada iz kojeg su protjerani ili su pobjegli Srbi, koje Naša stranka, navodno, takođe, želi da predstavlja.

Ta stranka redovno podržava sve unitarističke stavove i Republiku Srpsku doživljava kao strano tijelo, poput svih drugih partija u federalnom Sarajevu.

Naša stranka stajala je i iza rezolucije u kojoj su izjednačene žrtve svih naroda tokom Drugog svjetskog rata u BiH, što je teški istorijski falsifikat.

Socijaldemokratska partija, kao i sve navedene, podržala je ekstremističku inicijativu da se proglase nepoželjnim u Sarajevu svi koji imaju finansijsku ili političku podršku država koje nisu usvojile "rezoluciju o genocidu u Srebrenici".

Ta inicijativa, koja je trebala da praktično blokira, prvenstveno, Republiku Srpsku i Srbiju i prekine političke i ekonomske odnose, te ukine pravo na lični stav i okameni nametnutu istorijsku "istinu", propala je tek nakon žestoke reakcije diplomatskog kora u Sarajevu.

Uzgred, za sve te stranke, u Srebrenici se "dogodio genocid", ali ne i u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj /NDH/.

U rezoluciji o poštovanju žrtava fašističkih režima, koju su oni inicirali u parlamentu BiH povodom mise u sarajevskoj katedrali za stradale na Blajburgu, ta riječ nigdje se ne pominje, mada u svakom pristojnijem istorijskom udžbeniku van Sarajeva /i Zagreba/ jasno piše da je u NDH "počinjen genocid nad Srbima, Jevrejima i Romima".

Ovi stavovi bošnjačke opozicije ne mogu se objasniti tek činjenicom da su - predizborna priča jer se tiču principijelnih stavova koji određuju prošlost i budućnost BiH.

Kao i SDA, ni ove stranke u toj budućnosti ne vide ili ne žele da vide Srpsku, ali bi i te kako htjele srpske glasove. Otuda je nova verzija sarajevske i bošnjačke opozicije školski primjer politike koja priča "evropske priče", a živi još u ratu.

Na vlast u Federaciji BiH, u ovom obliku, oni nikada neće doći jer vjerski ideologizovano i antisrpski preparirano biračko tijelo Bošnjaka nema razloga da "pored žive" SDA, glasa za kopiju iste.

U biračko tijelo Srpske ove stranke mogu ući samo ako ih, umjesto letaka, izbaci NATO avijacija.

A, to je danas još nerealnije od toga da se na mjesto predstavnika Srba u BiH vrati Bogić Bogićević, o kojem sa "posebnim pijetetom", kao o "idealnom Srbinu", govori Dino Konaković u sarajevskim medijima.