VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Svijet08/08/2020

FRANCUSKA MORA RIJEŠITI PITANjA PRELAZAKA LA MANŠA

 

LONDON, 8. AVGUSTA /SRNA-Rojters/ - Britanija se suočava sa neprihvatljivim porastom broja brodova sa migrantima koji prelaze Engleski kanal i vraćaće ih u Francusku, izjavio je ministar za migracije Kris Filp.

 

Filp je naveo da će naredne sedmice posjetiti Pariz da bi ovo pitanje razmotrio sa domaćinima.

"Britanija će apelovati da Francuska zaustavi migrante i da im ne dozvoli ukrcavanje na brodove. Mi ćemo, takođe, vratiti sve ljude koji dođu do naših obala", istakao je Filp za list "Telegraf".

Vlada Britanije zatražila je oštrije mjere francuske Vlade u vezi sa prelascima preko Engleskog kanala.

"Francuska mora osigurati da migranti uhvaćeni u pokušaju da priđu obalama Engleske to više ne mogu da učine", dodao je Filp.

Francuska je saopštila da mirne vode i povoljni vremenski uslovi olakšavaju ilegalne prelaske.

Specijalni timovi raspoređeni duž sjeverne obale zemlje presreću migrante svakodnevno i mobilisani su dodatni resurski, rekao je portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Francuske.

List "Tajms" objavio je da ministri Britanije razmatraju blokiranje migrantskih brodova u Engleskom kanalu prije ulaska u vode Britanije, što je taktika koju je koristila Australija protiv migranata.

Od početka godine skoro 4.000 ljudi prešlo je Engleski kanal u više od 300 malih brodova.

"Ovo je zajednički problem i kao takav zahtijeva zajednički operativan odgovor", rekao je portparol francuskog Ministarstva unutrašnjih poslova.

Većina migranata dolazi iz Jemena, Egipta, Sudana i Iraka u potrazi za boljim poslovima i uslovima života.