VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Ekonomija09/08/2020

SUTRA POČINjE OTKUP POVRĆA

 

BANjALUKA, 9. AVGUSTA /SRNA/ - Otkup povrća u Republici Srpskoj, koji će obezbijediti Vlada, počinje sutra, a očekuje se da bi moglo da se zbrine do 20 hiljada tona, rekao je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Boris Pašalić.

 

Pašalić je istakao da su stimulisali stanovništvo da u vrijeme epidemije virusa korona zasije više površina, te da nije fer sada ih ostaviti i ne otkupiti viškove koji su se stvorili.

On je podsjetio da su se odazvale najveće kompanije poput "Save", Vitaminke", ali i nekoliko manjih i očekuju da će uspjeti da otkupe 11 hiljada tona povrća.

Pokušaće, dodao je, da se stimuliše izvoz određene količine, tako da bi nekih do 20 hiljada tona povrća moglo da bude zbrinuto.

Za to će biti izdvojeno dva miliona KM, a Pašalić je napomenuo da to nisu sredstva iz Agrarnog, već iz Kompenzacionog fonda što smatra veoma dobrim, jer sve što je dogovoreno ranije za proizvođače ostaje na tom niovu.

Kada je riječ o otkupu tovnih junadi i svinja, koji je počeo 3. avgusta, Pašalić je naveo da su već narednog dana preuzeta prva grla od domaće prerađivačke industrije i očekivanja su da će biti otkupljeno do 6.000 junadi i 10.000 svinja.

"Projektovane su mjere do kraja oktobra, najniža cijena otkupa je 3,8 KM žive vage za junad i 2,8 KM za svinje", rekao je za RTRS Pašalić i dodao da se domaći prerađivači na taj način stimulišu da ne kupuju meso u drugim zemljama.

Pašalić je istakao su podsticaji za pšenicu 3,9 miliona KM, da će po hektaru biti isplaćeno proizvođačima po 300 KM, što bi uskoro trebalo da počne i bude završeno do kraja avgusta.

"Ima interesa za našu pšenicu, javljaju se iz Turske, sprema se za izvoz", dodao je Pašalić.

On je ukazao da je bila rekordna godina, da su proizvođači zadovoljni i prinosom i otkupnom cijenom.

Ovo je, kako je istakao, jedna od najrodnijih godina unazad deset godina i kada je riječ o prinosima kukuruza i soje.

Pašalić je napomenuo da je u funkciji sajt "plodovisela.com", odnosno interent platforma za promociju poljoprivrednih proizvoda i proizvođača Republike Srpske.

On je pojasnio da putem tog sajta potrošači mogu da nađu domaći proizvod, a proizvođači da se tu registruju bez ikakvih troškova.