VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Specijalni servisi 12/08/2020

SAMO OSTANAK DJECE U ŽAČU GARANTUJE OPSTANAK SRBA

 

"Nisu nas uspeli oterati, ali nas tera neizvesnost i nezaposlenost mladih. Kako koje dete završi školu `mora trbuhom za kruhom` put centralne Srbije ili dalje", ističe mještanin Nebojša Drljević

 

Priredio: Neđeljko ZEJAK

ISTOK, 12. AVGUSTA /SRNA/ - Oružani napadi, kamenovanja, prijetnje, ucjene i nemaština prepolovili su broj srpskih povratnika u metohijsko selo Žač, u opštini Istok.

Tu su ostali samo najuporniji, oni koji su spremni da polože život kako bi nasljednicima ostavili bar istu brazdu, ako ne i jednu više, plodne metohijske oranice, za Srnu priča mještanin Nebojša Drljević.

"Teško je da ne može teže. Iz dana u dan sve nas je manje, pa mi, čije su se kompletne porodice vratile, često stavimo prst na čelo i pitamo se šta nam je sutra činiti", navodi Nebojša.

On se prisjeća povratka 2010. godine, kada su se povratnici, njih 14 najodlučnijih, vratili u spaljeno rodno selo u kojem su zatekli pustoš, razidane i spaljene domove.

Opstali su u teškim uslovima pod šatorima koje su obezbjeđivali pripadnici Kfora, a i sami povratnici držali su noćne straže suočavajući se sa napadima pridošlih Arbanasa /doseljenici iz Albanije/, koji su računali da će bombama i napadima iz vatrenog oružja primorati povratnike da napuste spaljena domaćinstva.

"Nisu nas uspeli oterati, ali nas tera neizvesnost i nezaposlenost mladih. Kako koje dete završi školu `mora trbuhom za kruhom` put centralne Srbije ili dalje", upozorava Drljević.

On napominje da njegova porodica - supruga Vladimira i djeca Blaženka, Dušan, Jovana i Lazar, te otac Milorad Drljević - žive od novca zarađenog na prodaji bala sijena, odnosno od 11.000 dinara minimalca i 6.000 dinara dječijeg dodatka.

"Oboje starije dece završili su srednje škole, ali za njih posla nema, dok u pojedinim porodicama na `državnim jaslama` radi po četvoro-petoro. Ta nepravda će nas više koštati od zuluma Albanaca kome smo bili izloženi", objašnjava Nebojša.

Njegova supruga Vladimira ističe da je do prije pet godina u Žaču bilo više djece /14/ nego što danas ukupno ima stanovnika.

Drljevići su, kao i većina od preostalih šest-sedam domaćinstava, o trošku Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju, dobili pomoć - zasad oraha na hektaru i po.

Oni računaju da će za tri do četiri godine ostvariti prihod dovoljan da djeca prežive i opstanu u rodnom Žaču.

"Planirao sam da, makar ostao sam sa suprugom, ne napuštam Žač i ne prekopavam po groblju, kao što to čine pojedinci, koji poslije prodaje imovine prenošenjem posmrtnih ostataka zatrpavaju tragove svog postojanja", navodi Nebojša.

On naglašava da će u Žaču opstati samo najuporniji, oni koji su poput njegovog djede i oca "na motici" hranili po desetoro djece, a uz to su kupovali imanja i širili domaćinstva.

Nebojša obrađuje 12 hektara djedovine i nada se da će odgovorni u Kancelariji za Kosovo i Metohiju i opštini Istok ispuniti obećanje dato u januaru i obezbijediti mu mašinu za baliranje sijena, te zaposliti jedno od dvoje djece, čime će njegova upornost i odlučnost da ostane biti "zabetonirana".