VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Svijet12/08/2020

PRVA KOLIČINA NOVE VAKCINE SPREMNA ZA DVIJE SEDMICE

 

MOSKVA, 12. AVGUSTA /SRNA/ - Ruski ministar zdravlja Mihail Muraško izjavio je danas da će prva količina nove vakcine protiv virusa korona biti proizvedena i spremna za upotrebu za dvije sedmice.

 

"Danas su u toku testovi kontrole kvaliteta. U roku od dvije sedmice, prva količina ovog lijeka biće napravljena i isporučena za vakcinisanje medicinara u zdravstveno rizičnim grupama", rekao je Muraško.

On je naglasio da će vakcinacija biti na dobrovoljnoj osnovi za sve, uključujući pripadnike medicinskog osoblja, i da je u toku razvoj aplikacije za praćenje potencijalnih sporednih efekata kod onih koji su primili vakcinu, prenio je "Sputnjik".

Ministar zdravlja je dodao da će vakcina biti prvenstveno korištena za pokrivanje potreba u Rusiji, ali nije odbacio mogućnost njenog izvoza.

Muraško je naglasio da su kritike na račun vakcine iz inostranstva neosnovane i da su rezultat straha od poštenog nadmetanja.

Vakcinu "Sputnjik 5" razvio je Istraživački institut "Gamaleja", a masovna proizvodnja je već počela u farmaceutskoj kompaniji "AFK sistema binofarm".

Ruske vlasti ranije su saopštile da bi, prema planu vakcinacije u dvije faze, razvijeni imunitet na virus korona mogao da traje do dvije godine.