VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo14/08/2020

PERIŠIĆ: OČEKUJEM INTENZIVIRANjE PROCESA TRAŽENjA NESTALIH LICA

 

BANjALUKA, 14. AVGUSTA /SRNA/ - Član Kolegijuma direktora Instituta za nestala lica BiH Nikola Perišić očekuje da će u narednom periodu biti intenziviran proces traženja nestalih u BiH, koji je, zbog pandemije virusa korona, bio u potpunom zastoju.

 

"Očekujem intenziviranje tužilačkih naredbi kada je riječ o procesu ekshumacija i identifikacija srpskih žrtava rata i mnogo bolje rezultate u procesu traženja nestalih Srba", izjavio je Perišić Srni.

On je naveo da, zbog pandemije virusa korona, ranije nije bilo tužilačkih odluka, a samim tim ni ekshumacija jer je bilo ograničeno kretanje istražitelja na terenu u pogledu sakupljanja i provjere informacija o nestalim licima.

Govoreći o dugogodišnjem zastoju u procesu identifikacije ekshumiranih posmrtnih ostataka više od 600 lica u tri spomen-kosturnice u Republici Srpskoj - Banjaluci, Nevesinju i Istočnom Sarajevu, Perišić je napomenuo da postoje sumnje da se u spomen-kosturnicama i mrtvačnicama u Srpskoj nalazi veliki broj pogrešno identifikovanih lica klasičnom metodom.

"Radićemo kampanju uzimanja krvnih uzoraka od članova porodica kako bi se ovaj problem riješio", istakao je Perišić.

On je rekao da će se identifikacije raditi isključivo prema nalogu tužilaštva, i to u slučajevima gdje postoje pouzdane indicije da je ranije došlo do pogrešne identifikacije klasičnom metodom i uz obaveznu saglasnost članova porodice.

Republika Srpska još traga za oko 1.660 nestalih boraca i civila, dok se u tri spomen-kosturnice u Srpskoj i dalje nalaze posmrtni ostaci više od 600 neidentifikovanih lica.