VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo22/09/2020

FBiH SKREĆE PAŽNjU SA VLASTITIH AFERA

 

BANjALUKA, 22. SEPTEMBRA /SRNA/ - Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Republike Srpske Milorad Kojić izjavio je danas Srni da političke strukture iz Federacije BiH /FBiH/, objavljivanjem dijelova dokumenata, žele da skrenu pažnju sa svojih afera i lažno predstave odgovornost premijera Srpske Radovana Viškovića, ali i same Republike Srpske.

 

Kojić je, komentarišući dokumente koje je danas objavio Memorijalni centar Srebrenica, rekao da su te frustracije koje dolaze iz FBiH vidljive zbog svih afera, a prije svega one sa predsjednikom Suda BiH Rankom Debevecom, kao i onih unutar SDA.

On je naglasio da je tu i njihova stalna potreba da prikažu da je Republika Srpska "genocidna tvorevina", jer žele da održe tu tezu i da Srpsku u potpunosti destabiliziju.

Kojić je dodao da FBiH ne odgovara stabilna Republika Srpska, kakva je sada, i da je njihov cilj pravljenje isključivo muslimanske ili bošnjačke države, gdje Srbi ne imali nikakvo pravo glasa.

"Upravo kroz medijsko spinovanje koje rade koristeći i mimo svojih nadležnosti Memorijalni centar iz Srebrenice i vršenjem pritiska na Tužilaštvo žele da skrenu pažlju sa svih afera koje se tamo dešavaju i da tu pažnju skrenu na ratne zločine, čime će se uvijek i baviti kako bi doveli u pitanje legitimitet Republike Srpske, što je njihov konačan cilj", naveo je Kojić.

Kojić je istakao da su apsurdne optužbe da je on otkrio identitete zaštićenih svjedoka i da za to treba biti uhapšen, napominjući da u svojim izjavama nijednog trenutka nije rekao ko je zaštićeni svjedok, te ocijenio da je i to jedan od vidova manipulacije i pritiska.

"Ovde je, prije svega, udar na Republiku Srpsku preko premijera i želja da je destabilizuju. Sve ovo što se dešava, vađenjem dijelova iz dokumenta, jer ako se izvadi par rečenica iz bilo kojeg dokumenta, možemo tako manipulisati i reći da je odgovoran bilo ko", rekao je Kojić.

On je dodao da ako se pogleda čitav dokument, može se vidjeti da to apsolutno ne odgovara istini.

"Mislim da se Tužilaštvo BiH ovde prvenstveno treba baviti pitanjem Debeveca i njegovom imovinom i da je ovaj pokušaj skretanja pažnje djelo određenih obavještajnih i paraobavještajnih struktura", ocijenio je Kojić.

Memorijalni centar Srebrenica objavio je određene dokumente koji se, kako navode, odnose na način na koji je Vojska Republike Srpske "realizovala nabavku i mobilizaciju vozila za potrebe prevoza zarobljenika i strijeljanje".

Iz Memorijalnog centra Srebrenica pozvali su Tužilaštvo BiH da pozove Radovana Viškovića na razgovor, jer kako navode, transkripti dokumenata upućuju na to da je on bio uključen u operaciju prevoza, a traže i privođenje Kojića, zbog, kako su naveli, njegove najave da će razotkriti identitete zaštićenih svjedoka.