VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo24/09/2020

UTVRDITI POSLJEDICE I ZABRANITI ORUŽJE KORIŠTENO U AGRESIJI

 

BEOGRAD, 24. SEPTEMBRA /SRNA/ - Direktor Instituta za onkologiju i radiologiju Kliničkog centra Srbije Danica Grujičić izjavila je da pojedine zemlje koje su bombardovale Srbiju 1999. godine ne trebaju da Srbiji daju kredite, jer su joj u stvari dužnici, već da je neophodno utvrditi posljedice NATO agresije na zdravlje stanovništva.

 

"Sva ta pomoć velika pojedinih zemalja ostavlja gorak utisak. Zašto je važno da se dokaže i osiromašeni uranijum i hemija? Jer su oni namerno gađali hemijska postrojenja. Važno je da se dokaže da takvo oružje može izazvati genetske i autoimune poremećaje i da bude zabranjeno", rekla je Grujičićeva.

Ona je, govoreći na 21. Festivalu zdravlja, koji je zbog epidemije virusa korona organizovan u onlajn formatu, navela da, nažalost, zbog nekog razloga ne postoji zaključak Vlade Srbije o koordinacionom tijelu koje bi se naučno bavilo ovim pitanjem.

Grujičićeva je rekla da je jasno da od 1999. godine praktično ne postoji međunarodno pravo, te da je "Svjetska zdravstvena organizacija propala i malo-malo radi za neku farmaceutsku kuću ili nekog ko proizvodi lekove".

Ona smatra da neće biti trećeg talasa virusa korona, ali da se treba pridržavati mjera zaštite, a posebno izbjegavati velika okupljanja i nositi maske.

"Masku treba nositi u zatvorenom prostoru, iako to nije uvek prijatno. Mislim da je to osnovni preduslov da bi se sprečilo širenje infekcije", rekla je Grujičićeva.