VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo24/09/2020

MALIŠ: EU DALA SAGLASNOST ZA NASTAVAK PROJEKTA PREKOGRANIČNE SARADNjE

 

SARAJEVO, 24. SEPTEMBRA /SRNA/ - Na suđenju bivšem ministru bezbjednosti u Savjetu ministara Draganu Mektiću i drugim optuženim za zloupotrebu položaja prilikom realizacije projekta u oblasti vatrogastva, bivši savjetnik u ovom ministarstvu Bojan Mališ rekao je da je EU 2017. godine dala saglasnost za nastavak ovog projekta, koji je u prethodne dvije godine prekidan.

 

Mališ, koji je bivši stručni savjetnik za javne nabavke u Ministarstvu bezbjednosti, rekao da je EU to učinila kao donator međudržavnog Projekta prekogranične saradnje u oblasti vatrogastva, a da se njegova nadležnost u ovom projektu odnosila na provođenje postupka nabavke do zaključenja ugovora.

Svjedok Tužilaštva BiH je objasnio da je projekat uključivao nabavku opreme za zaštitu od požara za 14 opština koje graniče sa Crnom Gorom i obuku vatrogasaca, a da su krajnji korisnici vatrogasne jedinice.

"Nabavka ove opreme planirana je 2015. i 2016. godine, ali se postupak prekidao zbog žalbi određenih ponuđača. Evropska komisija, koja je donirala sredstva za realizaciju programa, dala je saglasnost da se on nastavi, kako sredsta za ovu namjenu ne bi propala", rekao je Mališ.

On je potvrdio da je 2015. godine lično sastavio tehnički tenderski dokument u koji je uključio i tehničku specifikaciju, ali da nije učestvovao u samom projektu.

Mališ je objasnio da je sa "Tehprojekt inžinjeringom" iz Rijeke, u toku pripreme za potpisivanje ugovora komunicirao imejlom, te da su nakon zaključenog ugovora od njih dobili dopis da im ne mogu u dogovorenom roku isporučiti robu.

On je dodao da nije bio upoznat o raskidanju ugovora sa ovom firmom, te da je nakon realizacije projekta sačinjen finalni izvještaj u šta nije bio uključen.

Svjedok je rekao da je bio raspisan i postupak za predavače koje su uključili u tender, a koji su imali imali obavezu da upišu svoju cijenu.

Na pitanje tužioca Vedrane Mijović da li zna ko je Nenad Petrović, Mališ je rekao da ga zna preko firme "Optigraf", koja im je slala ponude za kancelarijski materijal.

On kaže da se jednom sa njim sreo po proporuci optuženog Igora Golijanina, šefa Mektićevog kabineta, kako bih uzeo uzorke za novogodišnji materijal.

"Igor mi nikada nije sugerisao saradnju sa tom firmom, ali smo se za njih opredijelili jer su ispunjavali uslove koje smo tražili. Od njega sam saznao i za Agenciju `Vizija` iz Istočnog Sarajeva, sa kojom smo sačili najviše dva ugovora do 6.000 KM", rekao je Mališ.

Svjedok tvrdi da Mektića, dok je bio ministar, nije vidio dva puta i da mu on nikad ništa nije sugerisao.

Mališ je rekao da od optuženog Edina Garaplije, vlasnika Instituta za zaštitu od požara i eksplozija "INZA" Sarajevo, nikada nije dobijao nikakve zahtjeve za postupanje u ovom projektu, dodajući da je sve što je radio sačinjeno u skladu sa zakonom i međunarodnim standardima.

Tužilaštvo tereti Dragana Mektića, Igora Golijanina, Samira Agića i Edina Garapliju za zloupotrebu položaja prilikom realizacije međudržavnog Projekta prekogranične saradnje u oblasti vatrogastva, koji je sa 198.454 evra finansirala Delegacija EU u BiH.

Projekat se odnosio na nabavku vatrogasne opreme, angažovanje ljudskih resursa, kao i postupaka nabavke materijala od interesno povezanih lica i bliskih srodnika, čime su ostvarivali nezakonitu imovinsku korist.

Mektić je optužen da je zloupotrijebio položaj na dužnosti ministra bezbjednosti, koju je donedavno obavljao, Golijanin u svojstvu šefa Mektićevog kabineta, Agić kao pomoćnik ministra, dok je Garaplija optužen kao odgovorna osoba i vlasnik Instituta za zaštitu od požara i eksplozija "INZA" Sarajevo.

Mektić, Golijanin i Garaplija optuženi su za krivično djelo visoke korupcije koja šteti međunarodnom ugledu BiH, te da su u saučesništvu počinili krivična djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja i pomaganje u izvršenju krivičnih djela.

Optužnica ih tereti i za gruba kršenja Zakona o javnim nabavkama, Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH, te Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave u BiH.

Njima se stavlja na teret i kršenje Zakona o državnoj službi u institucijama BiH i internih propisa Ministarstva bezbjednosti prilikom realizacije projekta, odnosno nabavka opreme za vatrogasne kapacitete, angažovanje fizičkih i pravnih lica, kao i postupaka nabavke materijala od interesno povezanih lica i bliskih srodnika, čime su ostvarivali nezakonitu imovinsku korist.

Nastavak suđenja zakazan je za 8. oktobar.