VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo25/09/2020

VUČEVIĆ I PORFIRIJE O STIPENDIRANjU NADARENE SRPSKE DJECE

 

NOVI SAD, 25. SEPETMBRA /SRNA/ - Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević razgovarao je danas sa predsjednikom Upravnog odbora humanitarne fondacije "Privrednik", Njegovim vosokopreosveštenstvom mitropolitom zagrebačko-ljubljanskim Porfirijem o daljoj saradnji grada i ove fondacije koja stipendira školovanje izuzteno nadarene srpske djece slabog materijalnog stanja.

 

Vučević je istakao da Novi Sad trenutno mjesečno stipendira 50 štićenika "Privrednika" sa po 10.500 dinara /oko 90 evra/, te da će biti razmotreno da li da se poveća taj iznos ili da se obuhvati veći broj djece kojima je neophodan novac za školovanje.

"Ta deca su sjajna. Sretali smo se sa njima i oni su, zaista, uzvratili na najbolji mogući način. Tako što su postali dobri i marljivi ljudi, posvećeni i uspešni u onom za šta su se školovali", rekao je Vučević novinarima.

Mitropolit Porfirije istakao je da "Privrednik" stipendira srednjoškolce i studente koji su najbolji u svojim generacijama, a koji nisu zavidnog imovinskog stanja, pa je svaka pomoć od velikog značaja, kako za njih same, tako i za dobro cijelezajednice.

"Novi Sad je jedan od reosnivača i jedan od najvećih donatora i duboko smo zahvalni na tome. Fondacija ima i veliku podršku, Vojvodine, Republike Srpske, Srpske akademije nauka i umetnosti /SANU/, Matice srpske i Srpske pravoslavne crkve. Zahvalni smo im na tome i nadamo se da će saradnja biti plodotvorna i ubuduće", rekao je mitropolit Porfirije.

Sastanku su prisustvovali i član Gradskog vijeća za privredu Milorad Radojević, kao i upravitelj Fondacije "Privrednik" profesor Jovo Radić.

Humanitarni fond "Privrednik" osnovali su bogati Srbi u 19. vijeku u Zagrebu s ciljem da finansiraju veoma nadarenu, a siromašnu srpsku djecu.

Fond je bio ukinut 1947. godine, a 1993. je reosnovan u Novom Sadu. Danas postoji mreža njegovih organizacija u Hrvatskoj, BiH, u Republici Srpskoj, kao i širom Srbije.