VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Svijet26/09/2020

RUSKI PREMIJER ZAVRŠIO POSJETU SVETOJ GORI

 

ATINA, 26. SEPTEMBRA /SRNA/ - Ruski premijer Mihail Mišustin završio je danas privatnu posjetu Svetoj Gori, centru pravoslavnog hrišćanstva u Grčkoj, gdje je osam monaha zaraženo virusom korona.

 

Ruski premijer stigao je 24. septembra na Svetu Goru gdje samo muškarci imaju pristup i boravio je dve noći u manastiru Filoteu, javila je Atinska novinska agencija.

Danas je posjetio manastir Pantelejmon u kome su gotovo svi monasi Rusi.

Mišustin je donirao veliku količinu medicinskih sredstava, uključujući maske, sredstva za dezinfekciju i druga sredstva zaštite od kovida 19.

Opštepoznata kao Sveta Gora, planina Atos je duhovna prijestonica pravoslavnog hrišćanskog svijeta, koja se sastoji od 20 manastira i oko 700 kuća, ćelija ili isposnica u kojima se nalazi približno 1.700 monaha.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je 2016. godine bio u privatnoj posjeti Svetoj Gori tokom dvodnevne posjete Grčkoj.

Kod osam monaha potvrđena je infekcija virusom korona, a njihov manastir je stavljen u karantin. Jedan od njih je u ozbiljnom stanju i prebačen je u bolnicu u Solunu.

Ovo nisu prvi slučajevi epidemije na Svtoj Gori. Četiri monaha su u martu imali pozitivan test nakon putovanja u Britaniju, ali su se brzo oporavili.

Zajednica, poznata po svojim strogim pravilima, gotovo je u potpunosti izolovana u planinskom rezervatu prirode u regionu Makedonije.

Blokada Grčke od marta do maja teško je pogodila Crkvu, onemogućavajući proslavu Vaskrsa.

Grčka je do sada registrovala 376 smrtnih slučajeva i više od 17.000 oboljelih, navodi AFP.