VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Svijet27/09/2020

PREŽIVJELI PITOMAC U ZADOVOLJAVAJUĆEM FIZIČKOM STANjU

 

KIJEV, 26. SEPTEMBRA /SRNA/ - Guverner Harkova Aleksej Kučer rekao je da je kadet koji je preživio pad vojnog aviona na sjeveroistoku Ukrajine u zadovoljavajućem fizičkom stanju.

 

Kučer je odbacio izvještaje medija da je jedini preživjeli u nesreći, pitomac vazduhoplovne škole, sačuvao život tako što je skočio iz aviona.

"Kadet mi je sam rekao kada sam ga posjetio u bolnici da je bio u letjelici", rekao je Kučer.

On je dodao da su on i ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski posjetili vojnu bolnicu i razgovarali sa pitomcem koji je preživio.

"On je u zadovoljavajućem fizičkom stanju. Rekao je da se sve dogodilo kao u kompjuterskoj igrici. Ne sjeća se svega. Neko vrijeme je bio u nesvjesti i kada je došao sebi ugledao je prijatelja kako gori i pomogao mu da ugase plamen. Taj mladić je, takođe, prebačen u bolnicu, ali je kasnije podlegao povredama", rekao je Kučer.

On je dodao da su pronađene crne kutije ispod ostataka vojno-transportnog aviona, ali još nisu analizirane, te da se nada da će to uskoro biti obavljeno.

"Pouzdano znam da je oko 45 sekundi ili minut prije pada pilot razgovarao sa kontrolorom leta o mogućnostima za slijetanje", rekao je Kučer, prenosi novinska agencija Ukrinform.

Vojno-transportni avion ukrajinske vojske tipa "Antonov" An-26 srušio se 25. septembra tokom slijetanja u oblasti Čugujev, u regionu Harkova, na sjeveroistoku Ukrajine.

U avionu je bilo 27 ljudi. Osim posade u avionu su bili kadeti i pitomci Harkovskog univerziteta vazduhoplovstva, kojim upravlja Ministarstvo odbrane.

Ukrajinski tužilaštvo saopštilo je da je na licu mjesta poginulo 25 ljudi, dok su dvije osobe prebačene u bolnicu u kritičnom stanju. Kasnije je jedan od njih umro, tako da je konačan bilans žrtava 26, navodi TASS.