VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Virus Korona27/09/2020

FILIPČE: ZEMLJE BALKANA O ISTOVREMENOM OTVARANjU GRANICA BEZ TESTOVA

 

SKOPLJE, 27. SEPTEMBRA /SRNA/ - Zemlje Balkana dogovaraju se da istovremeno otvore granice bez pi-si-ar testova na virus korona, izjavio je ministar zdravlja Sjeverne Makedonije Venko Filipče.

 

"Iskreno se nadam da ćemo definitivno razmijeniti sve informacije i da ćemo zauzeti stav na osnovu toga kakva je tačno epidemiološka situacija u svakoj od zemalja Zapadnog Balkana, uključujući još Bugarsku i Grčku", rekao je novinarima Filipče.

On je napomenuo da zemlje članice EU imaju samo preporuku o tom pitanju, ali same odlučuju kakav će biti granični režim.

"Tačno je da sam u nekoliko navrata prethodnih nedjelja najavio da ćemo imati odluku, ali smo, nažalost, čekali odgovore susjednih zemalja. Konačno su odgovorili u toku prošle sedmice", rekao je Filipče, prenose makedonski mediji.

On je 27. avgusta na "Fejsbuku" objavio da su zdravstvene vlasti zemalja Balkana dogovorile da rade na zajedničkom protokolu za prelazak granica.

Filipče je tada napisao da su na video-konferenciji, na kojoj je to dogovoreno, učestvovale njegove kolege iz Albanije, Grčke, Srbije, BiH, samoproglašenog Kosova i Bugarske.