VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Virus Korona29/09/2020

TRENUTNE EPIDEMIOLOŠKE MJERE NAJBOLJA PREVENTIVA VIRUSIMA

 

BANjALUKA, 29. SEPTEMBRA /SRNA/ - Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić izjavio je da je zajednička ocjena učesnika panela "Medicinska istraživanja i pandemija", u okviru Evropskog samita u Salcburgu, da su trenutne epidemiološke mjere najbolja preventiva kada su u pitanju virusi koji izazivaju akutne respiratorne infekcije.

 

Šeranić je istakao da su te mjere slične u Republici Srpskoj i u Austriji, te da se njihovim sprovođenjem može preventivno djelovati na širenje i virusa influence i virusa korona.

"Sa preventivnog aspekta smo na dobrom putu. Dolazi nam zimska sezona, pratićemo stanje na terenu i u skladu sa brojkama u slučaju oba virusa preduzimaćemo potrebne mjere, kao što smo radili i od početka pandemije", rekao je Šeranić Srni.

On je istakao da su na panelu učestvovali predstavnici Austrije iz različitih sektora, poput veterine, psihologije, predstavnici vlasti, kao i Univerziteta u Beču, te da je jedna od tema bila i vakcina protiv virusa korona.

"Kad je u pitanju vakcina, Globalom mehanizmu za nabavku vakcina pristupilo je 160 zemalja, kao i Evropska komisija. Vakcine su u trećoj fazi istraživanja", naveo je Šeranić.

On je dodao da se na panelu govorilo o tome kako je pandemija virusa korona uticala na ponašanje u društvu u smislu provođenja samih mjera, zatim kako i koliko je moguće unaprijediti istraživanja u svijetu, prvenstveno u vezi sa lijekovima i vakcinom.

Kada je u pitanju epidemiološka situacija u Republici Srpskoj, Šeranić je rekao da je prošle sedmice bio najmanji sedmični broj novih slučajeva od 1. jula, te da je osjetan blagi tred pada tog broja.

"Situacija je stabilna. Pratili smo djecu u školama, gdje nemamo širenje zaraze, što daje osnova Institutu za javno zdravstvo za revidiranje preporuka kada je u pitanju ponašanje u školama, prvenstveno đaka i nastavnika. Cilj je da život postepeno vraćamo u normalnost, ali i da se priviknemo da živimo sa virusom", naglasio je Šeranić.