VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Politika29/09/2020

VELIKI BROJ BIRAČA PRIJAVLJEN VAN BiH

 

SARAJEVO, 29. SEPTEMBRA /SRNA/ - Predsjednik Centralne izborne komisije /CIK/ BiH Željko Bakalar rekao je Srni da je veliki broj prijava za glasanje van BiH za predstojeće lokalne izbore i da je riječ o gotovo dvostrukom broju u odnosu na prethodne cikluse, a ima slučajeva da je na jednoj adresi prijavljeno i po 50 ili 60 ljudi.

 

Bakalar je istakao da vjeruje da će CIK uspjeti da završi svoj dio posla i da će zaposleni, koji su angažovani tek nakon što je odobren budžet, uspjeti da urade provjere.

"U prijavama se nalazi mnogo spornih stvari. Pokušavamo uraditi dodatne provjere, obiman je posao. Ukoliko budemo i kasnili, to će biti neznatna kašnjenja, ali vjerujemo da ćemo posao uraditi na vrijeme", rekao je Bakalar.

Na pitanje šta se krije iza tolikog broja prijavljenih za glasanje van BiH, Bakalar je rekao da se u ovom trenutku teško može ocijeniti šta se krije iza toga.

"S obzirom na to da imamo veliki broj dvostrukih i trostrukih prijava, da imamo veliki broj prijava po kojima bi se glasački materijal trebao poslati na jednu adresu, da imamo prijava u kojima je po 50 ili 60 ljudi prijavljeno na jednoj adresi, možemo sumnjati u značajan broj zloupotreba", rekao je Bakalar.

Bakalar je dodao da je moguće da je nešto "odradila i kampanja", ali i da je tako zbog velikog broja odliva stanovništva van BiH.

"Vjerovatno se iza ovog krije kombinacija svega ovoga, ali naša je intencija da dio koji se tiče zloupotreba pokušamo spriječiti i stopirati da se ne desi. Koliko ćemo u tome uspjeti, vidjećemo“, rekao je Bakalar.

On je istakao da još postoji nekoliko faza u kojima se te stvari mogu stopirati.

"Evidentno je da je broj prijavljenih birača povećan višestruko u odnosu na prethodni izborni ciklus, ali ćemo sve zloupotebe pokušati spriječiti", konstatovao je Bakalar.

Bakalar je otkrio da je najviše prijavljenih birača van BiH iz Srbije, Hrvatske i Njemačke.

"Činimo sve da lokalni izbori budu fer i demokratski“, rekao je Bakalar i dodao da je u BiH postao terend da pojedinci i grupacije pokušavaju da vrše zloupotrebe, te da će sve što bude prijavljeno i dokazano predano procesuirati i sankcionisati.

On je kazao da je ovog puta rok za prijem glasačkog materijala produžen za pet dana u odnosu na ranije izbore kada je taj rok bio dva dana.

"Mi ćemo uvažiti svaku pošiljku koja stigne pet dana nakon izbora sa datumom dana izbora i sa žigom pošte iz zemlje pošiljaoca", kazao je Bakalar.

Bakalar je kazao da je CIK propisao sve mjere koje su propisivali i epidemiolozi i da se vodi strogo računa da se u uslovima epidemije virusa korona poštuju epidemiološke mjere, drži distanca, radi pod maskama, dezinfikuju prostorije i strogo poštuju higijenske mjere.

"To smo propisali da se radi i u našem glavnom Centru za brojanje, skladištu. U našem budžetu obezbjeđujemo sredstva za naše potrebe, a ono što budžetom nije predviđeno ne možemo ni finansirati, ali smo propisali pravila ponašanja izborne administracije, posebno biračkih odbora na dan izbora i u dane koji slijede nakon izbora kada se budu prebrojavali glasovi", istakao je Bakalar.

On je kazao da su se obratili institucijama svih nivoa vlasti radi obezbjeđenja dodatnih sredstava, a da viši nivoi vlasti nisu reagovale na taj dopis i apele.

"Raduje nas što su načelnici i gradonačelnici iz svih dijelova BiH odgovorili pozitivno i iznalaze načina da obezbijede sredstva za birališta u njihovim lokalnim sredinama", rekao je Bakalar.