VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo29/09/2020

SVJEDOK PREPOZNAO OPTUŽENOG NA RATNOJ FOTOGRAFIJI

 

SARAJEVO, 29. SEPTEMBRA /SRNA/ - Na suđenju Ademu Kostjerevcu za silovanje trudne Srpkinje na području Zvornika 1992. godine, svjedok Ibro Obrahimović je potvrdio da je optuženi u ratu bio vojno angažovan kao ostali seljaci, da je čuvao straže i da ga je povremeno viđao.

 

Na fotografijama iz ratnog perioda prepoznao je Kostjerevca, za kojeg je rekao da su u srodstvu, odnosno da mu je optuženi sestrić, prenosi Birn.

Odbrana optuženog je u nastavku glavnog pretresa uložila 11 dokaza, među kojima i naredbu o obustavljanju istrage iz 2007. godine, koju je izdalo Tužilaštvo BiH, a koja se odnosila na isto krivično djelo za koje se danas sudi Kostjerevcu.

Takvom dokazu usprotivio se tužilac, navodeći da je istraga tada obustavljena jer osumnjičeni u to vrijeme nije bio dostupan vlastima u BiH.

Adem Kostjerevac optužen je da je, kao pripadnik Vojne policije Prve muslimanske brigade takozvane Armije BiH, od 18. septembra do 4. oktobra 1992. godine, u najmanje dva navrata prisilio ženu srpske nacionalnosti na seksualni odnos u selu Bajrići.

U optužnici se navodi da je žena bila trudna i da je silovanje prouzrokovalo prekid trudnoće.

Suđenje se nastavlja 27. oktobra.