VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo29/09/2020

TADIĆEVA I BRAMERC O UNAPREĐENjU RADA NA PREDMETIMA RATNIH ZLOČINA

 

SARAJEVO, 29. SEPTEMBRA /SRNA/ - Glavni tužilac Tužilaštva BiH Gordana Tadić i glavni tužilac Tužilaštva pri Međunarodnom rezidualnom mehanizmu za krivične sudove u Hagu Serž Bramerc ocijenili su danas da će usvajanje Revidirane strategije za rad na predmetima ratnih zločina, pomoći ubrzanju dinamike procesuiranja predmeta u narednom periodu na svim pravosudnim nivoima u BiH, te ukazali na njenu važnost.

 

Tadićeva i Bramerc su putem video-konferencije razgovarali o unapređenju rada na predmetima ratnih zločina, kao i nastavku i razvoju dalje uspješne saradnje i podrške koju tužilaštvo pri ovom mehanizmu u Hagu pruža Tužilaštvu BiH.

Tadićeva je sa saradnicima iz Posebnog odjeljenja za ratne zločine, informisala Bramerca o aktivnostima u radu na predmetima ratnih zločina, značaju doprinosa tužilaštva pri Mehanizmu u ovom procesu, regionalnoj saradnji, naročito u predmetima kategorije dva proslijeđenih iz Haga, te ostalim bitnim pitanjima iz djelokruga saradnje dvije institucije.

Sagovornici su razgovarali o izvještaju sudije Džoane Korner i datim preporukama o unapređenju procesuiranja predmeta ratnih zločina na nivou BiH.

Tadićeva je istakla da će tužioci i osoblje Posebnog odjeljenja za ratne zločine, uprkos poteškoćama koje je prouzrokovala pandemija virusa korona, koja je usporila i otežala rad na predmetima ratnih zločina i ekshumacija, nastaviti intenzivne aktivnosti i preduzeti dodatne napore, kako bi do kraja godine bili postignuti što bolji rezultati u ovoj oblasti.

Sagovornici su iskazali spremnost za nastavak saradnje u cilju bržeg i efikasnijeg procesuiranja ratnih zločina i pronalaska nestalih lica u narednom periodu.

Savjet ministara je na vanrednoj sjednici 24. septembra usvojio Revidiranu strategiju za rad na predmetima ratnih zločina. Prema Revidiranoj strategiji za rad na predmetima ratnih zločina, najsloženiji predmeti biće procesuirani pred Sudom BiH, a ostali predmeti, koji su prema mišljenju pravnika manje složeni, biće procesuirani pred entitetskim pravosuđem ili pravosuđem Brčko distrikta.