VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo14/10/2020

POBOLJŠATI STATUS SLIJEPIH I SLABOVIDIH LICA

 

SARAJEVO, 14. OKTOBRA /SRNA/ - U BiH živi više od 5.000 lica sa oštećenjem vida, koja se, kao i druga lica sa invaliditetom susreću sa problemima diskriminacije, saopšteno je iz Ministarstva civilnih poslova u Savjetu ministara povodom 15. oktobra, Međunarodnog dana bijelog štapa.

 

Ističući da je za što bržu integraciju slijepih i slabovidih lica u društvenu zajednicu potrebno njihovo uključivanje u sve segmente društva, iz Ministarstva podsjećaju da su ta lica često na marginama sredina u kojima žive, te da se susreću sa mnogim predrasudama i preprekama.

"Svakodnevni problemi slijepih lica gotovo su nezamislivi onima koji vide. Od rupe na putu, do pristupa prodavnici, informaciji, državnim institucijama, njima je potrebna stalna pratnja osoba koje vide. Bijeli štap je produžena ruka slijepe osobe, sve ostalo što je izvan njegovog domašaja potpuna je nepoznanica, ali i opasnost za osobu koja ne vidi", konstatuje se u saopštenju.

Ministarstvo civilnih poslova navodi da se Međunarodni dan bijelog štapa u BiH obilježava sa ciljem upoznavanja najšire javnosti sa problematikom slijepih osoba.

Podsjećajući da ustavi BiH i entiteta svim građanima garantuju najviši nivo međunarodno priznatih ljudskih prava, kao i pravo na zaštitu od diskriminacije pa bilo kojem osnovu, pa i invalidnosti, Ministarstvo civilnih poslova "opredijeljeno je da u kapacitetu svoje koordinišuće uloge pruži doprinos poboljšanju društvenog položaja slijepih osoba i uopšte osoba s invaliditetom, sa vizijom da BiH postane društvo u kojem biti slijep neće značiti manje vrijedan nego različit".