VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo14/10/2020

SPONA MEĐU SRPSKIM NARODOM NIKADA NIJE BILA JAČA

 

BEOGRAD, 14. OKTOBRA /SRNA/ - Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić istakla je na manifestaciji "Dani Srpske u Srbiji“ da Republika Srpska i Srbija uspješno sarađuju u oblastima obrazovanja i kulture, a da spona među srpskim narodom nikada nije bila jača i to u svim oblastima.

 

Trivićeva je posljednjeg dana ove manifestacije, koja se zbog epidemije virusa korona odvija u formi šest TV kolažnih emisija, navela da su dva ministarstva prosvjete u martu potpisala sporazum o saradnji u zajedničkim aktivnostima na organizovanju dopunske nastave na srpskom jeziku za srpsku djecu koja se školuju u inostranstvu, u saradnji sa srpskom dijasporom, a definisane su i smjernice djelovanja na zaštiti srpskog jezika i pisma.

Ona je u emisiji posvećenoj kulturnoj i prosvetnoj saradnji Srbije i Srpske, ocijenila da su veoma važni saradnja i konsultovanje sa kolegama iz Srbije prilikom izrade programa razvoja obrazovanja ili kulture, te istakla da je komunikacija svakodnevna.

"Mi u toku godine imamo nekoliko radnih sastanaka kako bismo sublimirali sve što smo uradili do određenih rokova, ali i šta je ono što predstoji i zašto je važno i koje su oblasti i teme ključne u koje ćemo raditi narednom periodu kako bismo još jače očvrsnuli veze na programima obrazovanja i kulture Republike Srpske i Srbije", rekla je Trivićeva.

Prema njenim riječima, Ministarstvo kulture i prosvjete Republike Srpske je sa Ministarstvom prosvete Srbije tokom godine ostvarilo određene aktivnosti prema akcionom planu, a radi se i radiće se na jačanju saradnje škola i prosvjetnih radnika Srpske i Srbije.

"U martu prilikom potpisivanja sporazuma imali smo radni sastanak gdje smo definisali da ćemo više raditi na samom završetku i nacionalne grupe predmeta Srbije i Republike Srpske, odnosno srpskog naroda gdje god živio", rekla je Trivićeva.

Ona je navela da se radilo na povećanju broja bratimljenja škola Srpske i Srbije, studijskim putovanjima, zajedničkim takmičenjima učenika na međunarodnim takmičenjima, a radiće se i međusobna takmičenja po grupama predmeta, što će doprinijeti povezivanju i stvaranju svijesti i kod budućih generacija o tome koliko je važno imati takvu sponu između Republike Srpske i Srbije.

"Veoma je važno napomenuti i da će se raditi i na izradi zajedničkih udžbenika nacionalne grupe predmeta. Imamo odličnu saradnju sa između Pedagoškog zavoda Republike Srpske i Zavoda za unapređivanje obrazovanja u Srbiji gdje je već pri kraju i izrada nastavnih planova i programa za nacionalne grupe predmeta - srpski jezik, istoriju, geografiju, prirodu i društvo, te muzičko i likovno vaspitanje i obrazovanje", rekla je Trivićeva.

Ona je napomenula da će ove godine biti završen i povezivanje udruženja profesora srpskog jezika i istorije.

"Oni će biti zaduženi da na nivou Republike Srpske i Srbije najbolje učenike iz ovih predmeta povežu i da im se u toku već naredne godine, ukoliko budu dozvoljavali uslovi virusa korona, organizuju studijska putovanja sa programom prilagođenim iz oblasti gdje su najbolji, a to je istorija i srpski jezik, koji su jako važni", rekla je Trivićeva.

Ona je napomenula da je veoma važno da učenici Srbije i Srpske postanu spona i ostvare bliskost, jer oni će svojim znanjem graditi i Republiku Srpsku i Srbiju.

Govoreći o saradnji Srpske i Srbije u kulturi, Trivićeva je istakla važnost očuvanja srpskog jezika i pisma, kao i zaštite ovog kulturnog nasljeđa svih Srba.

"Sa Ministarstvom kulture Srbije smo potpisali i povelju o srpskom kulturnom prostoru koja definiše da je srpski narod tamo gdje je nekada živio, gdje sada živi i gdje će ubuduće živjeti - da tu nema geografskog ograničenja. Izučavanje srpskog jezika i pisma je kulturno nasljeđe srpskog naroda, gdje god on i živio", rekla je Trivićeva.

Ona je podsjetila da su krajem jula ove godine dva ministarstva kulture održala sastanak na kojem su pripremana zakonska rješenja za očuvanje i zaštitu srpskog jezika i pisma i njegove upotrebe u javnom prostoru.

"Mnogo je izazova pred nama, ali ono što je neotuđivo to nam je jezik i pismo i to je ono po čemu se identifikujemo definitivno kroz našu saradnju Republike Srpske i Srbije", poručila je Trivićeva.

Ona je izrazila uvjerenje i da će se nastaviti saradnja i sa Beogradskom filharmonijom i njenim direktorom Ivanom Tasovcem.

"S obzirom na to da Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske već u narednoj godini planira osnivanje i zvanično naše filharmonije Republike Srpske, iskoristićemo sve dobre primjere prakse Srbije u tom smislu, i naravno da će i ta saradnja dvije ustanove zaista biti sjajna", zaključila je Trivićeva.

Manifestacija "Dani Srpske u Srbiji" trajala je od 9. do 14. oktobra, u formi šest kolažnih tv emisija, koje su emitovale svake večeri Radio-televizija Srbije, Radio-televizija Republike Srpske i više od 40 regionalnih i lokalnih televizija u Srbiji.

Putem tv ekrana građanima Srbije predstavljeni su privreda, kultura, nauka, turizam i sport Republike Srpske.