VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Specijalni servisi 17/10/2020

OD BERAVACA I GUNDINACA DO SVETOSAVSKE POVELJE

 

Prosvjeta je doživjela da se nađe gdje treba. Postoji izreka: ako država nema stolara i obućara - biće države, ali ako nema prosvjetnih radnika - neće biti države, navodi Draško Simić, dobitnik Svetosavske povelje

 

Priredila: Svetlana PAVLOVIĆ

ŠAMAC, 17. OKTOBRA /SRNA/ - Draško Simić, nastavnik razredne nastave u područnom odjeljenju Kruškovo Polje, koje pripada Osnovnoj školi "Srbija" u Crkvini, ovogodišnji je dobitnik Svetosavske povelje, koju mu je dodijelilo Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske.

Simić ima još tri godine do penzije, a radi sa kombinovanim odjeljenjem - vodi drugi i četvrti razred.

Voli svoj poziv i kaže da bi opet izabrao isto zanimanje jer ga rad sa djecom inspiriše.

Simić je završio Pedagošku akademiju u Tuzli 1980. godine, a, nakon toga, Pedagoški fakultet u Bijeljini, gdje je i diplomirao.

"Među prvima sam dobio posao. Ostala su mi dva sela u Slavoniji u sjećanju - Beravci i Gundinci, gdje sam radio 11 godina. Nakon toga, 1991. godine došao sam u Kruškovo Polje. Bio sam 12 godina direktor u Osnovnoj školi u Crkvini", priča Simić za Srnu.

Simić ukazuje na sadašnji akutni problem manjka učenika. "Sada imamo ukupno devet učenika u Kruškovom polju. Kako će biti dalje, vidjećemo", napominje on.

Uslovi za rad su dobri, u školi imaju sva neophodna nastavna sredstva, počevši od računara, štampača, televizije i muzičke linije.

Ministarstvo prosvjete i kulture Srpske Republike ove godine je prvi put raspisalo javni poziv za izbor kandidata za Svetosavsku povelju - nagradu za nastavnike razredne i predmetne nastave koji u prosvjeti rade više od 15 godina, imaju osvojena prva mjesta na takmičenjima i u radu primjenjuju inovativne metode i tehnologiju.

"Prosvjeta je doživjela da se nađe gdje treba. Postoji izreka: ako država nema stolara i obućara - biće države, ali ako nema prosvjetnih radnika - neće biti države", navodi Simić.

On smatra da su u Ministarstvu prepoznali važnost prosvjetnih radnika i dodaje: "To je veličanstveno. Svetosavska povelja je najveće priznanje".

Simić podsjeća da su kriterijumi za nagradu bili: ljubav prema poslu, odnos prema učenicima i njihovim roditeljima, da profesor razvija dobre međuljudske odnose u kolektivu, da ima najmanje 15 godina radnog staža i da svojim radom unapređuje sredinu u kojoj se nalazi.

Draško Simić poručuje mladim prosvjetni radnicima da trebaju voljeti svoj posao kako bi bili uspješni.

Sa ponosom priča da je izveo više od 30 generacija učenika, a i danas susreće
svoje učenike iz prve generacije.