VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Specijalni servisi 16/10/2020

MANASTIR KRUŠEDOL - SVETINjA I VJEČNA KUĆA VELIKIH SRBA

 

Izgrađen je u vizantijskom stilu, a stubovi sa lijeve i desne strane odraz su raškog stila, koji je uveo Stefan Nemanja. Zvonik je urađen u stilu baroka, a tu su i moderni konaci. Zadivljujuće je što je na samo jednom mjestu moguće ispratiti niz kultura

 

Piše: Ana VASIĆ

IRIG, 16. OKTOBRA /SRNA/ - Manastir Krušedol nalazi se na Fruškoj Gori - veleljepnom uzvišenju koje kao da nadgleda i čuva ravnu Vojvodinu.

Ovaj predio je nezaobilazna stanica za vjerski turizam zbog brojnih manastira koji ovom kraju daju posebnu notu duhovnosti.

Manastir Krušedol osnovali su Đorđe Branković, kasnije monah Maksim, i njegova majka Angelina, koja je bila žena slijepog Stefana Brankovića. Izgradnja je počela oko 1509. godine.

Ovu svetinju posebno krase freske, a zbog bogate istorijske riznice, čuvenog ikonostasa i mnogih relikvija, nosi titulu značajnog srpskog manastira.

U ovu svetinju ulazi se kroz jarko crvenu kapiju u obliku crkve, a koja u ovo doba godine daje notu živosti predjelima koje jesen ogolijeva.

U srpskom panteonu krušedolske carske lavre sahranjene su mnoge znamenite ličnosti iz života crkve i naroda u njegovoj pet vijekova dugoj istoriji, poput patrijarha Arsenija Trećeg Čarnojevića, grofa Đorđa Brankovića, patrijarha Arsenija Četvrtog Jovanovića Šakabente, kneginje LJubice, kralja Milana Obrenovića Četvrtog.

Turistički vodič iz Novog Sada Biljana Milošević je novinarima-učesnicima u projektu "Helt tur", koji se realizuje kroz Interreg IPA program prekogranične saradnje Mađarska-Srbija, pokazala da je sa lijeve strane ulaznih vrata u crkvu sahranjen Arsenije Čarnojević, vođa seobe Srba.

"Na grobnici je srpski znak - krst sa orlovima koji je specifičan samo za ove prostore, odnosno oslikava borbu, odlučnost i život Srba pod austrijskom krunom", rekla je Miloševićeva.

Miloševićeva je sa novinarima podijelila i zanimljivost, za koju je istakla da iznenadi čak i stanovnike Srbije.

"Malo ko primeti da je na kovanici od pet dinara upravo manastir Krušedol", navela je Miloševićeva.