VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Specijalni servisi 17/10/2020

FANTASTIČNU PRIČU NOSI DVORAC "FANTAST"

 

Doktor Koen je, prepoznavši u Bogdanovim očima ljubav prema životinji, odlučio da mu pokloni veličanstvenog Fantasta, iako mu je ovaj nudio blanko ček za tog konja

 

Piše: Ana VASIĆ

BEČEJ, 17. OKTOBRA /SRNA/ - Bogdan Dunđerski je na svom imanju, na području današnjeg Bečeja, usred nepregledne vojvođanske ravnice sagradio dvorac iz mašte, koji je nazvan po njegovom ljubimcu, konju Fantastu.

Objekat je i dan-danas uređen tako da je sačuvao duh prošlog vijeka i pokazuje koliko je gazda želio da u Vojvodini podigne zamak takve zavidne ljepote.

Kustos u dvorcu "Fantast" Ivana Santrač ispričala je kako je Bogdan Dunđerski dobio slavnog konja.

"Bogdan je imao radne konje, ali je voleo i da se bavi trkama. Jednom prilikom je išao u Beograd da posmatra trke i spazio Fantasta – njegovu lepotu i snagu. Raspitao se čiji je konj, saznao da je gazda doktor Leon Koen i otišao kod njega sa blanko čekom i rekao mu da, koliko god da košta taj konj, on želi da ga ima. Koen mu je rekao da konj nije na prodaju, ali je, pošto je u Bogdanu prepoznao tu ljubav prema životinji, te poštovanje prema Fantastu, odlučio je da mu ga pokloni", rekla je Santračeva.

Ona je novinarima-učesnicima u projektu "Helt tur", koji se realizuje kroz Interreg IPA program prekogranične saradnje Mađarska-Srbija, pokazala i sobu u dvorcu u kojoj se čuvaju uspomene na konja prema kojem je ovaj kompleks i dobio naziv.

"Fantast je 1932. godine osvojio tripl krunu, odnosno tri najvažnije trke u toj godini. U vitrini može da se vidi njegova lobanja, potkolenična kost i isečak iz novina `Politika` iz te godine, kao i njegova slika i pedigre", rekla je Santračeva.

Santračeva je napomenula da je, paralelno sa dvorcem, rasla i kapela, građena početkom 20. vijeka u neovizantijskom stilu.

"Ikonostas i sliku `Tajna večera`, koja se nalazi iznad ulaznih vrata, kao i mozaik na ulazu, oslikao je poznati srpski slikar Uroš Predić, koji je bio veliki prijatelj Bogdana Dunđerskog i često je boravio na dvorcu. Često se čuje da je ova kapela i kruna njihovog prijateljstva", navela je Santračeva i dodala da je u ovoj crkvi Bogdan Dunđerski i sahranjen.

Ona je istakla da je kapela bila stalno otvorena dok jednom prilikom, 2008. godine, iz nje nisu ukradene ikone, koje i dan-danas fale ovom oltaru.

"Od tada, kapela se zatvara i otvaramo je samo kada neko želi da je vidi", rekla je Santračeva.

Na kraju obilaska, kustos je novinare odvela na kulu i ispričala im da je Bogdan Dunđerski upravo tu volio da dovodi i svoje prijatelje i one koji to nisu bili.

"Kada bi ih doveo gore rekao bi im: `Sve dokle vam pogled seže, to je moje. I još dalje od toga`", rekla je ona i naglasila da bi on tim svojim dokazivanjem hvalio sebe i svoje bogatstvo.

U dvorcu "Fantast" danas se nalazi istoimeno prenoćište pod upravom preduzeća "Pik-Bečej", a tu je i restoran u kojem prevlađuje vojvođanska ponuda, a ono što je preporuka jesu "Fantast" šnicla, rebarca "A la Bogdan" i štrudla sa makom.

U dvorištu je i dio sa mobilijarom za djecu.