VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo17/10/2020

REANIMACIJA UNESREĆENOG ZNAČAJNA U PODIZANjU STOPE PREŽIVLJAVANjA

 

BANjALUKA, 17. OKTOBRA /SRNA/ - Rano prepoznavanje srčanog zastoja i pravovremena reanimacija unesrećenog do dolaska Hitne pomoći ima veliki značaj u podizanju stope preživljavanja, kao i poznavanje tri osnovna koraka prve pomoći, izjavila je predsjednik Resuscitacionog savjeta Republike Srpske Biljana Ćurguz.

 

Ćurguzova je povodom predstavljanja simulacije izvlačenja lica sa mjesta nesreće i njegovog zbrinjavanja, u okviru obilježavanja Svjetskog dana reanimacije, istakla značaj edukacije stanovništva o ovom segmentu pomoći.

"Stopa preživljavanja kod nas, kao i svugdje u svijetu, jeste veoma niska, otprilike 20 do 30 odsto, te je cilj ove kampanje da tu stopu podignemo na 50 odsto. To možemo postići samo edukacijom građana da znaju, ukoliko se nađu blizu lica koje je palo u nesvijest, šta prvo treba da urade", rekla je Ćurguzova novinarima u Banjaluci.

Ona je istakla da se primjenom prva tri koraka pomoći unesrećenom – provjera stanja svijesti, poziv hitnoj pomoći i kompresija grudnog koša – za 70 odsto povećava šansa za preživljavanje.

Ćurguzova je napomenula da je spasavanje unesrećenog timski rad policajaca, vatrogasaca i ljekara, koji na mjestu nesreće rade kao jedno.

Moto ovogodišnjega Svjetskog dana reanimacije je "Tvoje ruke mogu spasiti život".

U simulaciji izvlačenja unesrećenog sa zgrade hotela "Palas", te davanja prve pomoći sa uputstvima kako se radi reanimacija, učestvovali su medicinski radnici iz Prijedora, Mrkonjić Grada, Doboja, te aktivisti sekcije Prve pomoći iz banjalučke Srednje medicinske škole, Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci, vatrogasno-spasilačka brigada, Policijska uprava Banjaluka, Speleološko društvo "Ponir".

Podršku kampanji dali su Univerzitetski klinički centar Republike Srpske, Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Srpske i drugi.