VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Srpska pamti22/10/2020

OSLOBOĐENjE PRIŠTINE

 

BIJELJINA, 22. OKTOBRA /SRNA/ - Treća srpska armija pod komandom generala Božidara Jankovića na današnji dan 1912. godine razbila je turske snage i oslobodila Prištinu.

 

Oslobođenje Prištine u Prvom balkanskom ratu ostavilo je veliki utisak na srpske jedinice i demoralisalo turske vojnike.

Istoričari navode svjedočenja o ulasku srpske vojske u Prištinu:

"U toku poslijepodneva Turci su počeli odstupati. Naša zastava je već bila pobijena na njihovom položaju. Odmah smo krenuli naprijed i stigli smo iznad Prištine na jedno polje. Na putu smo prolazili pored kola koja su bila puna prtljaga i ostalih kućevnih stvari koje su Turci ostavili. Tu smo noćili. Vojska je bila vesela".

Poslije oslobođenja Prištine, srpska Treća armija trebala je, prema direktivi Vrhovne komande, odmah da produži pokret ka Kumanovu i Skoplju, budući da je već kasnila dva dana.

To se, međutim, nije desilo jer su jedinice bile iscrpljene dugim marševima i borbama, pa je komandant armije general Božidar Janković odlučio da se ljudstvo zadrži u rejonu Prištine radi odmora i popune.

Jedinice su se odmarale razmještene u bivacima, obezbjeđujući se predstražama prema frontu i bokovima. Na Gazimestanu se odmarala Drinska divizija drugog poziva, sjećajući se junaštva slavnih kosovskih junaka.

Prema naređenju komandanta armije, na mjestu pogibije kneza Lazara, kod Muratovog turbeta, održan je pomen svim Srbima izginulim u Kosovskom boju 1389. godine.

Zatim je komandant Treće armije general Božidar Janković uz svečanu paradu jedinica ušao u Prištinu.

"Priština neće vidjeti svečaniji dan od ovoga. Na čelu štaba jaše na konju sijedi đeneral, u čijoj su pratnji komandanti Šumadijske i Moravske divizije. Na čelu štaba vojna muzika, a za štabom ordonansi i vojska. Sve živo je izašlo da dočeka i pozdravi srpsku vojsku", svjedočili su vojnici.