VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo22/10/2020

ZEMNI OSTACI JOVANA DUČIĆA SAHRANjENI U TREBINjU

 

BIJELJINA, 22. OKTOBRA /SRNA/ - Zemni ostaci velikog srpskog pjesnika Jovana Dučića /1874-1943/, dopremljeni iz SAD, položeni su na današnji dan 2000. godine u grobno mjesto u novoizgrađenoj crkvi Hercegovačka Gračanica, na brdu Crkvina, iznad Trebinja, čime je ispunjena posljednja pjesnikova želja.

 

Veliki pjesnik preminuo je na Blagovijesti, 7. aprila 1943. godine, u Geriju u američkoj državi Indijana, gdje je sahrana prvobitno obavljena, ali je potom, iste te godine, prenesen u portu srpskog Manastira Svetog Save u Libertvilu.

Kada je izvršena ekshumacija, njegovo tijelo bilo je cijelo, kao i na fotografiji od prije više od pola vijeka, kada je sahranjen.

Dučić je još jednom, simbolično, posljednji put tog 22. oktobra 2000. godine obišao srpske zemlje - njegovi posmrtni ostaci su iz Libertvila, preko Srbije i Crne Gore, preneseni u Trebinje.

Dučić je za života obišao mnoge gradove i himere, prvi je podigao spomenik Petru Drugom Petroviću Njegošu, ali nikada nije posjetio Crnu Goru, koja je za njega bila sveta zemlja oličena u pjesniku i vladici Radu.

Ipak, njegova želja nije ostala neostvarena. Dučićevi posmrtni ostaci su, na putu za Trebinje, prošli kroz Podgoricu, Danilovgrad i Nikšić.

Svetu arhijerejsku liturgiju služio je tadašnji patrijarh srpski Pavle uz sasluženje mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija i arhijereja.

Jovan Dučić je jedan od najvećih srpskih pjesnika svih vremena koji je obavljao i diplomatske poslove.