VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Svijet27/10/2020

PRIVEDENO VIŠE OD 250 LJUDI

 

MINSK, 27. OKTOBRA /SRNA/ - Više od 250 ljudi privedeno je tokom protesta u Bjelorusiji, saopštio je Centar za ljudska prava "Vesna" pri bjeloruskom Ministarstvu pravde.

 

U današnjem saopštenju navodi se da su do sinoć u 20.00 časova privedena 254 lica, većina njih u Minsku i Grodnom, ali i u Brestu, Novopolocku i Borisovom.

Među privedenima su studenti koji su se odazvali pozivu opozicije da se širom zemlje organizuje štrajk. Narod u Minsku je tokom dana formirao takozvane lance solidarnosti i održao protestne marševe, javio je TASS.

U nedjelju, 25. oktobra, istekao je rok ultimatuma koji je predsjedniku Bjelorusije Aleksandru Lukašenku postavila bivši predsjednički kandidat Svetlana Tihanovska, koja je pozvala predsjednika da podnese ostavku, oslobodi političke zatvorenike i prekine nasilje protiv demonstranata.

Opozicija je pozvala radnike industrijskih preduzeća da započnu štrajk od početka ove sedmice u slučaju da se ne ispune zahtjevi.

Radnici pojedinih preduzeća prekinuli su rad, ali vlasti tvrde da sve kompanije u sektoru realne ekonomije rutinski rade i da linije proizvodnje nisu zaustavljene.