VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Politika30/10/2020

SRPSKA SE NEĆE ODREĆI VITALNOG NACIONALNOG INTERESA

 

BANjALUKA, 30. OKTOBRA /SRNA/ - Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da se Republika Srpska nikada neće odreći vitalnog nacionalnog interesa, što piše u preporukama EU.

 

"Sve bošnjačke partije su objedinjene kada se želi nanijeti nama šteta i zato nikada nećemo pristati na ukidanje vitalnog nacionalnog interesa, bez obzira šta Evropljani htjeli. Guraćemo našu političku priču ma šta ko mislio. Ovo što sada gledamo u Francuskoj bilo bi sa našom manjinom koja bi ovdje ostala, što nikada nećemo dopustiti", istakao je Dodik.

On je rekao da u BiH nikada nije bilo razumijevanja među narodima i da je pogrešna postavka u kojoj se pominje pomirenje.

"Da li mi sada ratujemo? O kakvom pomirenju pričamo, pustite nas da živimo svoj život, mi ovdje u Banjaluci, Hrvati u Mostaru, oni svoj život u Sarajevu. Naša istorija je opterećena činjenicom da jedni nešto obilježavaju kao pobjedu,
a drugi održe komemoraciju", izjavio je Dodik sinoć za RTRS.

On je podsjetio da Republika Srpska nije formirana Dejtonskim mirovnim sporazumom, nego 9. januara 1992. godine.

"Mi smo 9. januara formirali nezavisnu državu, a onda smo zgurani u Dejtonski sporazum i rečeno je da mora biti poštovan. Kako je moguće da Republika Srpska potpiše 10 aneksa Dejtonskog sporazuma, ako je formirana ovim sporazumom?", pita Dodik.

On je istakao da je Dejtonski sporazum trebalo da izgleda drugačije i da se kaže da se narodi u BiH razilaze na način koji je tada bio, a to je Republika Srpska i muslimansko-hrvatska federacija.

"Da li mislite da ćemo mi nestati odavde, da ćemo se odreći Republike i da nećemo iskoristiti priliku i vratiti status iz 1992. godine? Vjerujem da ćemo doživjeti pravo na samopredjeljenje", naveo je Dodik.

On je naglasio da je potrebno da međunarodna zajednica uvaži i neki od stavova Republike Srpske, što do sada nije urađeno.

"Neopravdano je što su Srbija i Hrvatska isključene iz Savjeta za implementaciju mira. Imamo sada situaciju da su Srbi i Hrvati nezadovoljni stanjem u BiH i osjećaju se prevarenim intervencionizmom međunarodne zajednice u korist Bošnjaka. I Bošnjaci se osjećaju prevareno, jer nisu dobili ono što im je neko obećao", ponovio je Dodik.

Prema njegovim riječima, kandidat za predsjednika SAD Džozef Bajden bio je na strani onih koji su rušili Dejtonski sporazum i uz Bošnjake.

"Funkcionalna BiH je mogla da bude uz dogovor dva entiteta i tri naroda. Šta su uradili, oteli su nadležnosti entitetima i dali ih BiH, što nije propisano Dejtonom. Oni računaju da će Dodik jednog dana izgubiti izbore i doći Mladen Ivanić i Branislav Borenović /PDP/ koji će sve potpisati i nastaviti sa prenošenjem nadležnosti, odnosno ostao je završni čin da se sve upiše u Ustav", naveo je Dodik.

On je napomenuo da na svakom sastanku u Sarajevu, sa predstavnicima SAD i EU, članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić traže da budu zaštićeni od nekog tobošnjeg malignog uticaja Rusije.

"To radi i ova /ministar inostranih poslova u Savjetu ministara/ Bisera Turković koja dijeli BiH na način da osudi izbore u Bjelorusiji, a ne dođe na sjednicu Predsjedništva BiH koje je zaduženo za spoljnu politiku. Ja sam čovjek mira i hoću da se pokušamo dogovoriti da se BiH održi onako kako je interes Srba, Hrvata i Bošnjaka i da to bude dogovoreno mimo stranaca. Ako to ne može najbolje je da se raziđemo i živimo kao komšije", rekao je Dodik.